56% werkende moeders voelt zich niet schuldig

Bijna 80% van de Nederlandse vrouwen heeft liever een hoger salaris dan flexibelere en goedkopere kinderopvang. Maar wat ons nog meer op valt; 56% van de werkende moeders voelt zich niet schuldig tegenover de kinderen over haar werk. Dat blijkt uit een onderzoek van glossy magazine Fab over de werk-privé balans van de moderne vrouw.

Een toegewijde echtgenote, supermoeder, pro-actieve collega, gezellige vriendin en fashionable vrouw – de 360 graden vrouw van nu wil het allemaal zijn. Fab bracht deze struggle in kaart en vroeg 245 vrouwen, in samenwerking met onderzoeksbureau Facts & More, hoe zij hun werk en privéleven ervaren.

Een paar opvallende uitkomsten:
*60% van de vrouwen verkiest extra tijd (me-time) voor zichzelf boven extra tijd met de partner.
*41% van de vrouwen heeft het gevoel altijd tijd te kort te komen.
*78% van de vrouwen heeft liever een hoger salaris dan flexibelere kinderopvang.

Optimistisch
Meer dan driekwart (78%) van de Nederlandse werkende vrouwen is van mening dat het ‘allemaal kan’: een succesvolle carrière, een relatie en kinderen. Daarin zijn Nederlandse vrouwen optimistischer dan vrouwen in Duitsland (68%) en Italie (57%). Deskundige Nanja Kolk, coach bij The Changery: “Nederlandse vrouwen willen alles. Daarmee leggen we onszelf een hogere druk op dan de meeste mannen. In mijn werk coach ik daardoor veel vrouwen met een burn-out.”

Positieve kanten
Fab-hoofdredacteur Claudia Straatmans: “Bij Fab kijken we juist naar de positieve kanten van de 360 graden vrouw. Je kunt namelijk meer dan je denkt. Daarom ben ik zelf blij met de uitslag dat Fab vrouwen eerder voor een hoog salaris kiezen dan voor goedkopere kinderopvang. We houden het graag zelf in de hand. Dat past helemaal bij het Fab-credo: ‘Vrouwen op hakken hebben de broek aan’.”

Meer over de uitslag van de enquête is te lezen in het grote Werk-Privé Dossier in de nieuwe Fab. Waarin ook CDA-politicus Madeleine van Toorenburg, museumdirecteur Cathelijne Broers en actrice Lone van Roosendaal vertellen hoe zij werk en privé combineren.

Fab 12 ligt vanaf morgen in de winkel.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 28, 2013 /