Kinderen in onveilige situatie op Lampedusa

De afgelopen week zijn er 250 kinderen in Italië aangekomen. Zij maken deel uit van de stroom migranten die de Middellandse Zee oversteekt. Op dit moment wachten zo’n 700 alleenstaande kinderen in diverse ontvangstcentra op plaatsing in Italiaanse gemeenschappen.

Kinderrechtenorganisatie Save the Children waarschuwt dat Italië alleen niet in staat is om de groeiende stroom migranten op te vangen. Steun aan Italië en de redding van migranten op zee moet de hoogste prioriteit zijn van de Europese gemeenschap. Tussen 1 januari en 17 februari 2015 zijn meer dan 6.482 migranten via de Middellandse Zee aangekomen in Italië, waaronder ruim 500 vrouwen en 700 kinderen. Van deze 700 kinderen kwamen 200 kinderen zonder vader of moeder aan. Het aantal migranten neemt snel toe: alleen al in de afgelopen vijf dagen, tussen 13 en 17 februari, zijn meer dan 3.500 migranten aangekomen en het aantal migranten in januari 2015 is ruim 60% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In 2014 ondernamen in totaal 170.000 mensen de oversteek, waaronder 26.122 kinderen. Hiervan moesten ten minste 13.000 het zonder de bescherming van hun ouders of andere bekende doen.

Volgens Save the Children moet er zo snel mogelijk een adequaat systeem worden opgezet om deze alleenstaande kinderen op te vangen en te beschermen. Op dit moment wachten kinderen maanden in onveilige omstandigheden, waardoor ze grote kans lopen om in aanraking te komen met geweld, mensenhandel en uitbuiting.

Door de groeiende stroom migranten is de situatie voor met name alleenstaande kinderen in het aankomstcentrum op Lampedusa te onveilig en zijn de opvangmogelijkheden ontoereikend. Het is van groot belang dat alleenstaande kinderen zo snel mogelijk van het eiland naar een veilige omgeving worden overgebracht.

Save the Children biedt bescherming aan alleenstaande kinderen in de aankomst- en opvangcentra op Lampedusa en Sicilië en begeleidt deze kinderen na plaatsing in de Italiaanse gemeenschappen.

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 19, 2015 /