Wereld Prematuren Dag op 17 november

Wereld Prematuren Dag vindt plaats op 17 november. Een dag die voor veel ouders heel bijzonder is. Want wist je dat wereldwijd 1 op de 10 baby’s te vroeg wordt geboren? Ik heb het zelf in mijn omgeving gezien en ervaren hoe heftig dat voor ouders is. Allereerst dient de bevalling zich vaak spontaan aan. Daarna beland je in een zware periode vol spanning en heftige emoties. Je maakt je tenslotte zorgen om je babytje dat te vroeg is geboren.

Prematuren hebben namelijk te maken met verhoogde medische risico’s. Zo kan het babytje zijn of haar eigen temperatuur nog niet goed regelen en heeft het een lage weerstand. De organen van deze babytjes zijn vaak nog piepklein en nog niet helemaal ontwikkeld, wat vervolgens samenhangt met bloedarmoede – waar veel te vroeg geboren kinderen last van hebben.

Wereld Prematuren Dag is de dag waarop we hier bij stil staan. Want hoewel de zorg in Nederland zo goed is dat inmiddels zeventig procent van de prematuren overleefd, wil dat niets zeggen over het proces dat ouders en de baby doormaken. Dat is namelijk niet niks… Al helemaal niet als de vroeggeboorte zich aandient voor 32 weken. Er zijn in Nederland namelijk maar tien ziekenhuizen die beschikken over een intensive care voor pasgeborenen.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 17, 2016 /