Zwanger en nu
Zorgverzekering kiezen als je zwanger wilt worden

Zorgverzekering kiezen! Die opdracht staat deze week bovenaan mijn to do lijst. Ik weet het: dat is aan de late kant. Eens een deadlinejunk altijd een deadlinejunk zullen we maar zeggen. Maar hoe kies je nu de juiste zorgverzekering als je zwanger bent of wilt worden. Volgens mij heeft ieder daar zo zijn kijk op, maar ik deel graag mijn bevindingen.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Vorig jaar hadden we wel het gevoel dat dit het jaar van ‘het proberen’ zou worden. Een startmoment hadden we nog niet in gedachten. Na het vergelijken van aanvullende pakketten, kwamen we er achter dat de duurste zaken vooral aan het eind van de zwangerschap zitten. Omdat ik verder amper gebruik maak van zorg, koos ik dus voor de basisverzekering. Deze keer wel met het laagste eigen risico, zodat ik nooit voor te veel kosten zou kunnen staan.

Wist je dat je je zorgverzekering in het lopende jaar gewoon kunt opschalen. Dus toen wij de test deden, was ik niet in paniek. Ik heb de polis erbij gepakt en gekeken voor welke kosten ik kwam te staan. Okay, een kraampakket (t.w.v zo’n 30€) zou ik nu niet krijgen, maar verder was er niets aan de hand. Ja, ik wil graag in het ziekenhuis bevallen – ook zonder medische noodzaak – en daar komen dus kosten bij kijken. Maar eenvoudig berekend: als ik nog in 2016 beval, gaat het echt om medische noodzaak en volgt er sowieso een vergoeding. En om nog even terug op het kraampakket te komen: mijn zusje had bijna alles over na de ziekenhuisbevallingen van haar twee kids. Alleen een flesje alcohol van nog geen 2€ ontbrak. Die betaal ik dan liever, dan een paar honderd euro extra.

Eigenlijk ben ik helemaal niet van het overstappen, maar na veel gelezen te hebben en Poliswijzer gebruikt te hebben, ben ik toch gezwicht. Juist, omdat in dit pakket echt alles zit dat ik nodig zal hebben dit jaar. Denk aan kraamhulp, maar ook een vergoeding voor zwangerschapscursussen, een bezoek aan lactatiedeskundige als de borstvoeding niet wil lukken en geen gezeur in het geval van een ziekenhuisbevalling zonder medische oorzaak. We rekenen uit wat het bij mijn oude en nieuwe verzekering gaat kosten en komen tot de conclusie dat de iets meer dan 100€ die ik nu meer ga betalen, zich meteen terugverdienen.

Sowieso is het fijn om een wat uitgebreider pakket te hebben. Je kindje moet namelijk bij een van de ouders verzekerd zijn. Dat kost niets, maar dan wil je natuurlijk wel dat ook voor die kleine zoveel mogelijk wordt vergoed.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
3 comments
 • Mirjam
  dec 29, 2016 (08:40)

  Ik ben ook niet zo van het overstappen.. bij mijn zwangerschap van mijn dochter heb ik dat dan ook niet gedaan.

 • Dewi
  dec 29, 2016 (08:16)

  Tja het is inderdaad even wat uitzoekwerk. Bij mijn eerste, bijna 10 jr geleden was het pakket compleet. Geen eigen risico niks. Bij mijn 2e bijna 6 jr terug, had ik standaard al geen kraampakket… waarvan je trouwens de helft niet gebruikt ..succes met uitzoeken!

 • Batboy
  dec 29, 2016 (08:14)

  Ik ben ook niet zo van het omschakelen, maar als het zoveel scheelt zou ik het ook doen!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: