Smeer jij je kinderen altijd in met zonnebrandcrème

Smeer jij je kinderen altijd in met zonnebrandcrème? Uit onderzoek van Stichting Melanoom blijkt dat ruim 40% van de Nederlanders tussen de twintig en vijftig jaar hun kinderen (tot en met zestien jaar) niet altijd insmeert als ze de zon ingaan. Nu de zomervakantie is begonnen, zijn ze daarom een bewustwordingscampagne gestart. Omdat deze campagne mij ook weer nieuwe inzichten bracht – zo wist ik niet dat je meer kans op huidkanker maakt als je als kind verbrand bent – deel ik dit ook op TwijfelMoeder.

Kind meer kans op huidkanker door zon

Astrid Nollen-De Heer, lid van de Raad van Advies van Stichting Melanoom: “Iedereen moet zich goed beseffen hoe gevaarlijk zonverbranding kan zijn. Vooral bij kinderen zijn de risico’s extra groot. De celdeling bij kinderen en ook jongeren die nog in de groei zijn, gaat veel sneller dan bij ouderen. Zo snel, dat bij zonverbranding de beschadigde huidcellen niet kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd. Goede zonbescherming kan letterlijk van levensbelang zijn.”

Lol maken tijdens insmeren voor je kindje zon in gaat

Nu hebben wij ons mannetje de afgelopen weken ook al een aantal keer ingesmeerd met speciale zonnebrandcrème voor baby’s. Dat ging nog heel makkelijk, maar ik weet van vrienden dat dat steeds moeilijker wordt. Die strijd tussen kids en ouders laat het filmpje #funinthesun ook zien. De meeste kinderen hebben namelijk helemaal geen zin om ingesmeerd te worden; ze vinden het maar gedoe. Tegelijkertijd toont de video ook dat je wel lol kunt maken met het insmeren.

Tips voor makkelijk zonnebrandcrème insmeren bij kinderen

Aan het einde van de video wordt de kijker verwezen naar de site van Stichting Melanoom. Daar staan verschillende tips om het beschermen tegen de zon makkelijker en leuker te maken. Zoals: zet de zonnebrandcrème naast de tandpasta en maak van insmeren een ochtendritueel. En: maak er een spelletje van; doe een klodder zonnebrand op je neus, dat vinden kinderen grappig en willen het dan zelf ook. Maar ouders weten ook niet zo goed wat waar én niet waar is. Ik vind persoonlijk een roll-on zonnebrand ideaal!

Fabels over zonnebrandcrème

Zo is een veelgehoorde fabel dat als je je kinderen veel insmeert met zonnebrandcrème ze een risico op vitamine D tekort lopen. Het onderzoek van Stichting Melanoom laat zien dat een kwart van de mensen niet weet dat deze uitspraak niet waar is: 21% weet het antwoord niet en 7% denkt zelfs dat het om een feit gaat.

Melanoomkanker

Dat deze campagne noodzakelijk is, laten de cijfers zien. Jaarlijks stijgt het aantal nieuwe melanoompatiënten. Vorig jaar kregen 6.800 mensen te horen dat zij melanoom – de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker – hebben. Melanoomkanker staat in de top 3 van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Ook dat is voor mij nieuw… Alle reden dus om niet alleen ons kleintje goed in te smeren als we naar buiten gaan op een zonnige dag, maar ook om zelf voor goede zonbescherming te kiezen.

ps. Wist je dat er op dit moment ook leuke acties zijn met bijvoorbeeld NIVEA?

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 9, 2017 /