Hypotheken saaie kost? Stuk leuker als je inzicht hebt!

Hypotheken… Ik vind het maar saaie kost. Toch zijn wij er het afgelopen jaar weer vol in gedoken. Als je namelijk besluit dat je iets nieuws wilt op de woonmarkt, dan is het goed om alle aanbieders weer eens onder de loep te nemen. Ik kan inmiddels uit ervaring zeggen: het loont om je hypotheeklasten eens te berekenen.

Bij het afsluiten van onze eerste hypotheek tien jaar geleden kwamen we uit bij de bank waar we beide van oudsher al een (spaar)rekening hebben. Als startende ondernemer (die nog geen drie volledige boekjaren kon overhandigen, maar ook niet vast zat aan andere leningen) waren zij één van de enige partijen die het aandurfde. Ja, er waren ook andere banken waar we een hypotheek konden krijgen, maar die hadden zoveel mitsen en maren dat het gewoon niet goed voelde. Volgens mij moet je daar dan niet voor kiezen; anders maak je je namelijk iedere maand zorgen. Wat dat betreft vind ik het wel belangrijk dat je een klik hebt.

Eerst lasten bereken, dan droomhuis zoeken!
Droomhuizen kijken op Funda is natuurlijk heerlijk, maar ik vind het belangrijk dat je weet hoeveel je te besteden hebt. Wat is het dan fijn dat je tegenwoordig gewoon eenvoudig en vrijblijvend online je hypotheeklasten kunt berekenen. Zo krijg je snel een realistisch beeld van wat je kunt lenen en kun je dus op zoek naar een huis dat past bij dat budget. Waarbij het ook goed is dat je kijkt naar wat je alleen kunt dragen. Niets zo vervelend dan het huis wat verkocht moet worden, omdat je het allebei niet alleen kunt betalen.

Bewust met hypotheek aan de slag
Al vanaf de aankoop van ons eerste huis gaan wij heel bewust met onze hypotheek om. Op het moment dat we merkten dat we de maandlasten heel goed konden dragen, zijn we in gesprek gegaan met de bank over een versnelde aflossing. Nu denk je misschien ‘waarom zou je dat doen, spaar dat geld lekker’. Nou, je betaald over je hypotheek natuurlijk ook gewoon rente. En dat percentage lag bij ons beduidend hoger dan het percentage van de spaarrente. Door af te lossen, spaar je dus uiteindelijk wel. Reken maar eens uit wat jij uiteindelijk in die 30 jaar (wat de standaardtermijn toch wel is) voor je huis betaald hebt. Geschrokken? Lees het boek Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stappen van Gerhard Hormann maar eens; ons heeft het echt geïnspireerd.

Lage hypotheek biedt vrijheid
Een lage hypotheek zorgt ook voor vrijheid. Iedereen kent wel de verhalen van de stellen die ‘toch maar’ bij elkaar bleven, omdat ze elkaar niet met een groot verlies achter willen laten als ze de hut moeten verkopen. Maar vergeet ook je toekomst samen niet. Als je toe bent om een volgende stap op de woningmarkt te zetten, omdat je een kindje hebt gekregen of juist vrijer wil wonen, dan is het ook fijn als je huis niet onderwater staat. Dan kun je namelijk in iedere situatie verder. Al is het wel even balen als je uiteindelijk je huis onder de oorspronkelijke hypotheekwaarde verkoopt.

Laat je goed adviseren
Vaak zien we een hypotheek als een ‘moetje’, omdat de meesten mensen nu eenmaal niet zo’n flinke zak geld hebben liggen. Maar als je er echt in duikt, dan is het lang zo saai niet. Dan ontdek je dat je er zelf gewoon grip op hebt. Een goede adviseur is wat dat betreft aan te raden. Dat voorkomt stress – maar nog leuker – het scheelt ook gewoon geld. En daar kun je dan uiteindelijk weer heel veel leuke dingen mee doen.

Ben jij bewust met je hypotheek bezig?

Afbeelding stel dat droomt van huis via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 5, 2018 /