Geld lenen om spullen te kopen nu baby (onverwachts) op komst is?

Geld lenen om spullen te kopen nu baby (onverwachts) op komst is… Of vraag je ouders in je omgeving of ze meubels en kleertjes over hebben, die je gratis mag gebruiken. In steeds meer Facebook-groepen zie ik oproepjes voorbij komen van aanstaande moeders, die geen geld hebben voor de aanschaf van een ledikantje, commode en de benodigde kleertjes… Echt heel schrijnend… Het zette mij ook aan het denken. Wat zou ik doen als geld een probleem zou zijn?

Bewuste keuzes

Nu heb ik gelukkig nog nooit echt in financiële moeilijkheden gezeten. Ja, door faillissementen van klanten heb ik wel het nodige geld niet gekregen, maar gelukkig had ik daar geen kosten voor gemaakt. Verder ben ik – als Zeeuwse – wel opgevoed met aandacht voor geld; dat smijt je namelijk niet zomaar over de bank. Nee, je maakt keuzes met betrekking tot aankopen heel bewust. Zo houden we reclames goed in de gaten (waarom zou je tenslotte de hoofdprijs voor luiers betalen als er eigenlijk altijd wel een goede deal is) en hoeven we niet per se merkspullen.

Aan de andere kant: als we iets écht mooi vinden en we kunnen het financieel behappen, dan zullen we dat ook niet laten. Zo hebben we tien jaar geleden – toen we ons eerste huis kochten – flink uitgepakt voor onze meubels. Dat deden we met een reden. Wij vinden kwaliteit ontzettend belangrijk. Dan heb je namelijk jarenlang veel plezier van je spullen. Ons bankstel zit nog steeds heerlijk en ook de tafels en stoelen zijn nog perfect. Ze gaan dan ook mee naar ons nieuwe huis. Hoeven we ons nu niet druk te maken als onze kleine man per ongeluk een buts of krasje maakt. Wat we met het Italiaanse wandmeubel gaan doen? Dat weten we nog niet; misschien verkopen we ‘m. Omdat de kwaliteit en kleur nog perfect zijn (we kozen destijds voor tijdloze kleuren), kunnen we er best nog wat voor vragen. Ach, wij zijn ook helemaal geen shoppers. Ons maak je niet blij met een tripje naar de meubelboulevard. Laat staan dan we dat om de paar jaar moeten doen. Hier geldt dus: bewust kiezen.

Voordeel door alles in één keer te kopen

De babykamer hebben we nieuw gekocht, waarbij we bewust hebben gekozen voor een budget kamer. Ze groeien er zo snel uit. Natuurlijk hebben we wel de kwaliteit beoordeeld. Want ons mannetje verdient wel het beste. Verder hebben we veel kleertjes gekregen of geleend van onze zussen. En zijn er nog wat spulletjes die heen en weer gaan. Maar grote items zoals het ledikantje, de commode, kledingkast, box, kinderwagen, kinderstoel, maxi cosi etc. die hebben we allemaal zelf aangeschaft. Allemaal in één winkel; lekker praktisch. Want dan kreeg je er steeds weer extraatjes bij. Weet niet meer precies hoe het bij ons zat (iets met zwangerschapsdementie), maar ik zie nu dat er acties zijn met een gratis box en gratis autostoeltje. Kijk, daar steek je toch weer geld mee in je zak.

Maar wat doe je als je het geld niet hebt? Ik denk dat ik in dat geval nog had getwijfeld. Ik vind namelijk dat je je kindje wel alles moet kunnen bieden wat nodig is. Dat hoeft niet het duurste van het duurste te zijn, maar je moet zelf niet in (meer) financiële problemen komen. Kijk natuurlijk kan het onverwachts zijn; en dan sta je er voor en zul je een oplossing moeten bedenken. Maar een vraag stellen in Facebook-groepen of mensen nog wat gratis voor je hebben? Nee, ik denk persoonlijk dat dat mij een stap te ver zou gaan. Ik zou zeker bij familie en vrienden informeren. Maar online alles van wildvreemden willen krijgen? Nee, dat past niet bij mij.

Geld lenen

Zou ik dan geld lenen om om de situatie op te lossen? Ik ben geen fan van leningen, maar als je plotseling voor deze uitdaging staat, dan denk ik dat ik het wel zou overwegen. Ook hier geldt weer dat dit dan een weloverwogen besluit moet zijn. Een keuze waarbij je goed kijkt naar hoeveel je kan lenen en hoeveel rente je daarvoor betaald. Dan kun je volgens mij pas beoordelen of geld lenen echt een goed idee is. In dat geval zou ik gaan voor een persoonlijke lening met een vaste rente en looptijd; daarbij weet je precies wat je maandlast is en wanneer je ‘m afgelost hebt.

Ja, je kunt ook kiezen voor flexibele vormen als een doorlopend krediet of creditcard, maar die rentes zijn variabel. Daar heb je wat mij betreft veel te weinig grip op. Kopen op afbetaling is wat mij betreft helemaal een no go; hierbij wordt namelijk vaak de maximale rente van 14% in rekening gebracht. Wat bizar is, want de rente staat op dit moment heel laag. Echt let daar goed op als je kiest voor een lening; ga niet zomaar in zee met de eerste de beste die je online spot. Wik en weeg; tel uit hoeveel je aan het eind van de rit betaald.

Kwalitatieve spullen meteen doorverkopen

Het is zomaar een hersenspinsel, maar het doorrekenen waard. Misschien is het zelfs een idee om spullen te kopen, die het tweedehands nog heel goed doen. Dat geld kun je dan gebruiken om je lening weer sneller af te lossen. Sommige spulletjes heb je namelijk helemaal niet lang nodig. Denk aan een wiegje of wippertje. Je kunt op Marktplaats natuurlijk eenvoudig zien welke spullen of merken er hard gaan. Zo zie je dat Stokke-stoelen vrij waarde vast zijn. Ja, die zijn duurder, maar gaat het er niet om hoeveel er aan het einde van de rit overblijft. Als je weet dat dit spulletjes zijn voor je laatste kindje, dan weet je ook dat je ze meteen door kunt verkopen. Laat ze dan niet te lang op zolder staan, want dan keldert de waarde natuurlijk weer naar beneden.

Hoe staan jullie hier in?

Foto stel met spaarvarkentje van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 3, 2018 /