Lampen kiezen: goed licht én kindvriendelijk…

Lampen kiezen voor in ons nieuwe huis… het is zo belangrijk, maar ook zo moeilijk. Want hoe vind je de juiste verlichting met goed licht én ook nog eens kindvriendelijk. De kleine man vindt het nu al geweldig om met de staande lamp te spelen. Geeft prachtig licht, maar steeds roepen dat-ie ‘niet in de lamp moet hangen’ is ook niet bepaald relaxt.

Daglicht
Een tijdje geleden sprak ik hierover met een interieurstyliste. Zij vertelde dat het belangrijk is om zoveel mogelijk daglicht naar binnen te laten komen. Daar wordt ieder mens vrolijker van, aldus deze pro. Nu moet ik zeggen dat we in ons oude huis echt te weinig ramen hadden. Dat hebben we in ons nieuwe huis dus aangepast. Daarnaast hebben we alle wanden en de plafonds voor nu gewoon wit gemaakt. Ook dat zorgt voor mooie lichte kamers met een fijne lichtinval.

Spotjes
Daarnaast hebben we in overleg met onze elektricien gekozen voor spots als basisverlichting. De interieurstyliste kan zich daar helemaal in vinden. Maar ze heeft wel een tip: zorg voor een dimmer. “Te veel licht is namelijk te heftig; door te werken met dimmers kun je zelf sfeer bepalen.”

Wandverlichting
Met wandverlichting kun je voor een verrassend effect zorgen, aldus de styliste. Wat we in de woonkamer gaan doen, weet ik nog niet. Daarvoor wil ik het huis eerst ‘voelen’. De lampen uit ons oude huis gaan dan ook mee, net als de staande lamp. Als alles op zijn plek valt en we weten wat onze lievelingshoekjes zijn, dan gaan we verder zoeken. Voor de kleine man heb ik bij Directlampen.nl wel al een geweldige tijdloze kinderkamer lamp gevonden.

Krijtbord muurlamp La Forma Cade DirectlampenKinderkamer
Ik heb gekozen voor de Krijtbord muurlamp La Forma Cade wit. Die bestaat uit een witte pijl gecombineerd met een zwart krijtbord. Een flinke lamp met zijn 60 centimeter hoog en 50 centimeter breed. Maar hij geeft de kamer van onze kleine man straks een stoere touch. Als ie wat ouder is, kan-ie er zelf op tekenen of schrijven wij er een boodschap op. Deze lamp werkt trouwens op AA-batterijen, daardoor kunnen we ‘m overal ophangen en heb je niet te maken met een snoer.

Eettafel
Voor de eettafel zijn we ook nog op zoek naar een nieuwe lamp. Gelukkig weet ik dankzij de tips wel beter wat ‘werkt’. Volgens de interieurstyliste gaan hier namelijk veel mensen de mist in. Als je voor een dichte lampenkap met één lichtpunt kiest, schijnt het licht namelijk te veel naar beneden en heb je te weinig licht aan tafel. Twee lichtpunten boven de tafel zijn dan veel beter om de tafel te verlichten. Je kan ook voor een open gewerkte kap kiezen voor meer indirect licht.

Heb jij nog tips op het gebied van verlichting?

Foto van bijzondere verlichting van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 6, 2018 /