Wat voor kleren zijn verstandig voor mijn baby?

Wat voor kleren zijn verstandig voor mijn baby? Als nieuwbakken moeder worstelde ik daar twee jaar geleden ook mee. Ik had werkelijk geen idee wat ik allemaal nodig had. Het ziet er allemaal schattig uit, maar waar moet je bij stil staan voor je het daadwerkelijk allemaal koopt. Wat mag er niet in je kast ontbreken én wat is weggegooid geld.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik de nodige rompertjes via Ali gekocht. Rompers met de leukste printjes. Ziet er prachtig uit op de plaatjes, maar eigenlijk is het weggegooid geld. De enige die dat rompertje daadwerkelijk zien, zijn de ouders, eventuele leidsters op het kinderdagverblijf en anderen die hem of haar verschonen. Verder zitten al die grappige teksten gewoon onder zijn of haar outfit. Ja, zelf in de zomer. Het moet namelijk al heel warm zijn wil je een baby’tje alleen in zijn rompertje laten liggen.

Babykleding kopen is meer dan alleen beoordelen of iets schattig is en of het hem of haar goed zal staan. Je moet ook nadenken over de lichaamstemperatuur van jouw kleintje. Een pasgeboren kindje kan zichzelf helemaal nog niet warm houden. Daarom zijn verschillende laagjes zo fijn, net als een mutsje. Nu kennen we al die laagjes wel, dat is eigenlijk zoals je jezelf ook aankleed om het warm te houden. Maar wat ik me nooit beseft hebt, is dat je ook goed op de maat moet letten. Wist je namelijk dat bij te grote kleding er veel warmte kan ontsnappen? En dat wil je juist voorkomen. Let daarom ook goed op de stof waarvan de items gemaakt zijn; het moet aangenaam voelen en ook de temperatuur goed reguleren.

Kijk daarnaast ook naar hoe handig een kledingstuk eigenlijk is. Je kunt daarbij informeren naar de ervaringen van andere ouders in jouw omgeving. Zo lijken wikkelrompertjes en outfits ontzettend handig, omdat je niets over het hoofd van het kleintje moet trekken, maar dan moet je aan de andere kant wel meteen de juiste knoopjes met elkaar matchen. En ook al je snel een luier moet wisselen, is het handig als een broekje bijvoorbeeld eenvoudig uit gaat (en dat-ie niet te strak is en op de kuiten blijft hangen). Als je kleding snel kunt wisselen (of snel een luier kunt verschonen) dan zal je kindje daar ook niet te moeilijk over doen.

En let ook op de hoeveelheid items die je nodig hebt. Uit die kleine maatjes groeien ze echt met een rap tempo. Vind je een item echt heel leuk, koop het dan gewoon een maatje groter zodat ze echt de hele periode er plezier van hebben. Mijn kleine man draagt bijvoorbeeld ook tweedehands setjes die zijn voorganger maar een paar keer aan kon, omdat ie er al was uitgegroeid. Warme truien? Je kunt ze heel veel kopen, maar je kunt ook kiezen voor een combinatie van een vest met een shirt (met lang of korte mouwen). En je hoeft echt niet alleen maar setjes. Je kunt ook gewoon combineren. Leuk toch als-ie net iets anders aan heeft. Zo zijn broekjes van een goede kwaliteit aan te raden als je kindje gaat kruipen, maar die kun je weer combineren met voordelige shirtjes die al snel onder de vlekken van bijvoorbeeld eten zitten (althans in ons geval, omdat de kleine man weigert om een slabber te dragen. Van wie zou ie dat eigenwijze karakter hebben?).

Mijn advies als je twijfelt over een bepaalde aankoop; informeer bij een moeder in je omgeving hoe zij dat deed.

Foto baby die tussen de kleding ligt via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 26, 2019 /