Kinderboek over zoektocht naar geluk

Willen we niet allemaal gelukkig zijn? Wist je dat daar eind vorig jaar het kinderboek ‘Norara… waar is geluk?’ over is verschenen. Dit boek van Jan Jaap van Hoeckel is niet alleen een aanrader voor kinderen tot ongeveer zeven jaar, maar het is ook een eye-opener voor ouders. Vergeten we onszelf niet in die ingewikkelde zoektocht naar geluk?

Als ik het persbericht over dit bijzondere boek in mijn inbox ontdek, denk ik meteen ‘dit moet ik delen’. Om me heen zie ik namelijk jonge ouders worstelen met die zoektocht naar geluk. En dan echt niet alleen de moeders en vaders die eerst twijfelden aan hun kinderwens. Nee, juist ook die ouders die er vol overtuiging voor gingen.

Bezinnen tijdens voorlezen

Ouders die de keuze voor kinderen misschien wel zagen als de weg naar het grote geluk. Valt het dan tegen als je van je roze (of blauwe) wolk dondert en ervaart dat je leven flink op zijn kop wordt gezet. Natuurlijk weet je dat het anders wordt, maar wat bijvoorbeeld een fiks slaaptekort met je doet weet je vooraf natuurlijk niet. Ook een tweejarige die alleen maar ‘nee’ gilt, is allesbehalve een stimulator van geluk.

Dan is er niets fijners om tijdens het voorleesmomentje – wat denk ik veel ouders van jonge kinderen wel belangrijk vinden – ook zelf weer even op te laden. Waarom Norara… waar is geluk? zo’n eye-opener voor ouders is? Schrijver en geluks-expert Jan Jaap van Hoeckel stelt namelijk dat, als volwassenen niet gelukkig zijn, dat bijna altijd is terug te voeren tot ouders en opvoeding. Kennelijk gaat er daar, met alle goede bedoelingen, iets mis. Okay, klinkt misschien heel zwaar, maar dat is het boekje absoluut niet. Het boek zit namelijk vol humor. Daarnaast zijn de illustratisch van Kim White ook erg grappig.

Over Norara… waar is geluk?

De nieuwsgierige Norara hoort haar mama zeggen dat iedereen op zoek is naar geluk. Norara is vastberaden om erachter te komen waar ze geluk kan vinden en gaat op zoek. ijdens haar zoektocht beleeft Norara het ene gekke avontuur na het andere en vraagt ze onder andere Kakikker, Jan-Aap Vliegoor en Wijsgeit om hulp.

Volgens Jan Jaap van Hoeckel kunnen kinderen niet vroeg genoeg beginnen met leren over geluk en emoties. Met dit boek wil hij kinderen en hun ouders duidelijk maken hoe geluk in elkaar steekt. En dan met name dat het uitsluitend in jezelf te vinden is. Volgens mij een mooie boodschap om mee te geven aan je kind.

Over Jan Jaap van Hoeckel                                                      

Jan Jaap van Hoeckel schrijft en praat graag over geluk. Dit onderwerp houdt hem al zijn hele leven bezig en hij mag zich met recht een geluks-expert noemen. Zijn fascinatie voor geluk heeft geresulteerd in de website goedinjevel.nl en 3 succesvolle boeken over geluk: ‘Wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is?’, ‘Achter elk gelukkig leven staat een overvolle kliko’, en ‘De enige dwarsligger op de weg naar geluk ben je zelf’.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 30, 2019 /