Hoe creëer jij de perfecte bbq?

Hoe creëer jij de perfecte bbq? Lekker eten en gezellige mensen zijn dan natuurlijk essentieel. Maar wat mij betreft, dragen er nog veel meer zaken bij aan het sfeertje. Ik zet mijn tips voor je op een rijtje.

Lekker zitten

Niets zo vervelend als te weinig zitplaatsen bij een barbecue. Dan sta je daar onhandig met je bord in handen; zeker als de gastheer of gastvrouw je net van een nieuw drankje heeft voorzien. Ik vind dus dat je altijd voorbereid moet zijn op meer gasten. Zo hebben wij een aantal statafels in onze garage staan. En ik wil losse tuinstoelen kopen, die qua uitstraling passen bij onze tuinset. Dat hoeven geen dure te zijn. Ik vind het vooral belangrijk dat ze stapelbaar zijn, zodat ik ze buiten het seizoen makkelijk kan opbergen en er eventueel bij kan pakken voor een verjaardag.

Dé barbecue

Wij hebben de afgelopen jaren al verschillende barbecues gehad. We begonnen met een grote gasbarbecue, hebben een tijdje de kleine campingbarbecue gebruikt en als laatste hadden we een goedkope kolenbarbecue. Wat ik daarvan geleerd heb? Een kolenbarbecue is leuk als je alle tijd hebt. Een gasbarbecue is veel sneller, maar als-ie te klein is heb je er nog niets aan. En de maat is toch wel belangrijk. De mannen (grillen blijft toch een mannending) moeten er bij kunnen staan met een biertje. Tja, en of het dan gas of kolen wordt… Dat mag de grillmaster himself beslissen. Want degene die het vlees bakt, draagt toch ook wel bij aan de perfecte bbq.

Sfeertje er omheen

Wat het succes van een barbecue is? Volgens mij is dat het ongedwongen sfeertje dat er vaak hangt. Dat creëer je wat mij betreft door lekkere drankjes in huis te hebben. En nee, dat hoeft echt geen alcohol te zijn, dat mag ook een mooie karaf water zijn met daarin bijvoorbeeld munt, komkommer en een citroentje, of lekker met rood fruit. Aan de andere kant vind ik fijn als er meteen wat te knabbelen is. Dus lekker stokbrood, salades, fruit en een toetje mag natuurlijk niet ontbreken. Heb je een draagbare speaker, zorg dan dat ieder de spotify-lijst kan bedienen, zodat ook de muziek top is.  En omdat het laat kan worden mag sfeervolle tuinverlichting en anti-muggen spray natuurlijk niet ontbreken.

Budget-tip

Zoals de vaste lezers waarschijnlijk weten ben ik van origine een Zeeuwse. En ja, ik voldoe aan het stereotype ‘ons zeeuwen bin zuunig’. Zo heb ik nog nooit een luier buiten de reclame gekocht. Maar dat betekent ook dat ik niet zo snel aan de bel trek bij een cateraar. Ja, als je echt een groot feest hebt, is het fijn dat je geen zorgen hoeft te maken over de afwas, maar voor een gewone barbecue met vrienden, betekent het dat ik gewoon vlees in sla bij de slager of supermarkt. Nee, niet zo’n barbecuepakket, maar gewoon losse hamburgers, speklapjes, sateetjes en ga zo maar door. Daarbij wacht ik niet tot het mooi weer is, maar kan ik ook vooraf mijn slag slaan als ze in de aanbieding zijn. Even goed op de houdbaarheidsdatum letten of het invriezen. Zo heb je dus ook altijd vlees in huis voor een spontane barbecue. Want die zijn toch wel het leukste.

Foto barbecue met vrienden van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 7, 2019 /