Opvoeden in tijd vol smartphones, PlayStations en verslavende apps

Opvoeden in tijd vol smartphones, playstations en verslavende apps… Dat is een nieuwe uitdaging voor ouders. Want waar onze ouders ons in de meeste gevallen naar binnen moesten roepen, daar moeten ouders van nu hun kinderen bijna naar buiten schoppen. Ze zitten vastgekluisterd aan hun smartphone, willen verder in Fortnite, voetballen of Formule 1-racen op de PlayStation en dan zijn er vast nog meer verslavende apps en games die ik nog niet ken.

Schermtijd beperken?

Maar ook mijn tweejarige vind de televisie erg interessant. Hij weet hoe de afstandsbediening werkt en komt met geluk dan ook uit bij zijn favoriete programma’s. Bing, Bumba, Peppa Pig, Robocar Poli, Paw Patrol, Brandweerman Sam en Chuggington – hij kent ze allemaal. Okay, als ie Paw Patrol wil zien, roept ie ‘Chase, chases’ en Chuggington wordt aangegeven met ‘treintje’.

Lekker duidelijk, maar hoe maak je ‘m vervolgens duidelijk dat-ie echt niet de hele dag kan kijken? Dat is helemaal lastig als je als ouder je telefoon ook constant bij je draagt en er regelmatig op kijkt, omdat er weer een appje binnenkomt. Of als je nog even thuis wat moet werken en dus achter de laptop plaatsneemt. Bij opvoeden in de digitale tijd kom je toch voor uitdagingen te staan. Dan moet je toch serieus nadenken over de schermtijd in huis, niet alleen voor je kleintje, maar ook voor jou (en je partner).

Deskundigen raden 1 uur per dag aan, waarbij je als ouder meekijkt. Dat doen wij eigenlijk altijd wel. Maar dat uurtje daar gaan we regelmatig overheen.  Of we de 2,4 uur halen, die uit Amerikaans onderzoek is gekomen? Ik denk het niet. Dan moet de kleine man al heel moe zijn, want anders gaat-ie na een paar afleveringen (en die duren gelukkig meestal niet zo lang) gewoon weer met zijn Duplo spelen.

Terug naar buiten

Maar hoe krijg je die kids dan van voor de tv en naar buiten? Soufiane Touzani – een bekende influencer, presentator en oud-voetballer – heeft daar deze week wel een interessant filmpje over gepresenteerd. Hij schrijft: “Vroeger bewogen we meer, werden we niet zoveel verleidt door elektronica en internet. Tegenwoordig kunnen veel kinderen op een bepaalde leeftijd niet eens een boom beklimmen. Wat doet dit met de motoriek van onze kinderen? Hoe kunnen wij ze stimuleren maar vooral ook motiveren. Dat is niet zo makkelijk , maar ik denk wel dat er een simpele oplossing voor is…”

In de video geeft hij aan dat kinderen het belangrijk vinden om te game. Dat ze online willen socializen met hun vrienden. “Moeten we dat van ze afnemen?” Nee, natuurlijk niet.

Stappenplan buitenspelen Soufiane Touzani

  1. Leer de ouders kennen van de beste vrienden van je kinderen.
  2. Vorm samen met de andere ouders een team en spreek gezamenlijk regels af, zodat je niet meer krijgt dat een kind zegt dat vriendje X wel zolang mag gamen.
  3. Spreek vaste tijden af voor eten, huiswerk, buitenspelen en schermtijd – op die manier zijn de regels voor kinderen ook heel duidelijk.

Als dat voor iedereen geldt dan voelt het kind zich niet buitengesloten. Want als hij of zij als enige steeds naar buiten moet en niet op internet mag, terwijl de anderen wel binnen zitten en online zijn, dan is het’ waarom natuurlijk heel moeilijk uit te leggen.

#TijdVoorOns

Daarnaast is het ook belangrijk om samen met je kind te spelen. Want al die digitale afleidingen zorgen er ook voor dat we onze eigen kinderen uit het oog verliezen. Dat maakt de campagne #TijdVoorOns wel duidelijk. Kinderen vinden het heerlijk om samen met hun ouders te spelen en het is ook nog eens ontzettend belangrijk voor hun ontwikkeling en jullie band met elkaar.

Helaas is de verleiding vaak groot om na een lange werkdag te zeggen: ”nu even niet lieverd”. En dan is daar ook nog die mobiel, die de hele dag je aandacht vraagt…

Foto van jongen die Fortnite speelt van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 3, 2019 /