Wat moet je regelen voor je kindje?

Wat moet je regelen voor je kindje? Wist je dat er heel wat regelzaken zijn die je even onder de loep moet nemen als je een kleintje verwacht. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Zorgverzekering

De zorgverzekering check je als eerste. Ik kon hierdoor al flink wat euro’s besparen tijdens de zwangerschap. Daar schreef ik eerder al deze blog over. Mijn advies: als je weet dat je een kindje wil, check dan de vergoedingen rondom zwangerschap en geboorte. Schrijf vervolgens na de geboorte (en binnen vier maanden) je kindje bij op de verzekering van de best verzekerde. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je namelijk geen premie. Dus ook niet voor de aanvullende verzekering. Dit regelen voor je kindje kost dus helemaal niets extra’s.

Vaste verzekeringen

Je zou ze bijna vergeten, maar neem ook al die vaste verzekeringen eens door. Denk aan de auto-, reis-, inboedel-, opstal-, rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering. Nu je met zijn drietjes bent, kunnen hier en daar wat aanpassingen nodig zijn. Je verzekeringsagent kan je daar over bijpraten. Op dat moment kun je meteen checken of jullie niet oververzekerd zijn. Als dat zo is, dan kun je dus ook nog eens besparen op deze kosten. Wel zo fijn, want kinderen zijn natuurlijk duur.

Uitvaartverzekering

Mijn lief en ik hebben het er over gehad of het afsluiten van een uitvaartverzekering aantrekkelijk zou kunnen zijn voor onze kleine man. Je hoort namelijk wel eens dat ouders dat doen voor hun kind. Het gaat tenslotte om kleine bedragen per maand – kijk maar eens naar het overzicht van overstappen.nl – en je spaart daardoor toch voor iets wat onvermijdelijk is: je uitvaart – de enige zekerheid in het leven is tenslotte dat we komen te overlijden. Aan de andere kant de vraag: moet je dan wel voor je kind sparen of kun je beter voor jezelf zo’n verzekering afsluiten. De laatste tijd is er veel over te doen. Voordat je dit gaat regelen voor je kindje, is het goed om uitvoerig in de voorwaarden van de verzekeraar te duiken.

Spaarrekening

Je kunt natuurlijk ook sparen via een speciale spaarrekening die je voor je kindje opent. Wij proberen hier iedere keer in ieder geval de bijdrage van de kinderbijslag op te storten, zodat we voor later een mooi potje hebben. Het lijkt er namelijk op dat studeren erg duur aan het worden is en we willen ons mannetje wel die kans bieden. Dat betekent nu al sparen. En dat kan wat mij betreft toch het beste op zijn of haar eigen spaarrekening. Ook opa’s en oma’s kunnen daar in de meeste gevallen gewoon geld naar overmaken.  

Identiteitsbewijs

Als laatste het identiteitsbewijs niet te vergeten. Nu hadden wij zelf lange tijd een ‘alie-illegalie’ zoals we ‘m gekscherend noemden. Voor een paspoort of identiteitsbewijs moet je tenslotte een pasfoto laten maken en dat vonden we voor een klein kindje nog iets te veel gedoe. Omdat we toch geen vakantie op de planning hadden, hebben we er dus even mee gewacht. Als je alleen in Nederland blijft, is dat ook geen enkel probleem. Kinderen hebben pas identificatieplicht vanaf hun veertiende. Maar stel dat je – net als ons – voor familiebezoek door België rijdt of je gaat boodschappen doen op de grens in Duitsland: dan ben je in overtreding. Heeft je kindje zorg nodig dan is een identiteitsbewijs ook nodig. Zelf heb ik dat niet ervaren toen we met ons kleintje naar het ziekenhuis moesten, maar dat kan zijn, omdat zorgverleners net na de geboorte hierin nog coulant zijn. Een identiteitskaart of paspoort is bij baby’s en kinderen vijf jaar geldig.

Foto van stel dat zwanger is via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 1, 2019 /