Zakelijke stroom interessant voor kleine zelfstandige?

Zakelijke stroom ook interessant voor kleine zelfstandige… Dat vroeg ik me af toen de telefonische verkoper bijna jubelend constateerde dat ik ondernemer ben. Natuurlijk ging ik op zoek naar addertjes onder het gras, maar alles bleek in mijn geval echt in orde te zijn. Waardoor we thuis dus profiteren van een leuke korting.

Energie vergelijken

En zeg nou zelf: korting daar houden we allemaal van. Ongeacht of je ondernemer bent of niet; leveranciers van energie vergelijken loont. Heb je dat nog nooit gedaan, dan ben je echt een dief van je eigen portemonnee. En geloof me: ik ben het liefst honk vast. En steigerde altijd als vriendinnen vertelden over hun jaarlijkse energiewisseling, maar het is echt een markt waarin heel veel wordt geconcurreerd.

Zakelijke stroom

Maar hoe zit dat nu met zakelijke stroom. Dat is eenvoudig als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel dan kun je hier gebruik van maken. Vaak liggen tarieven iets lager dan die bij particuliere energiemaatschappijen. Daarnaast kun je de kosten vanaf de zaak betalen en (gedeeltelijk) opgeven. Daardoor betaal je minder belasting.

Adertjes onder het gras

Toch zijn er wel wat addertjes onder het gras bij het overstappen energie van particulier naar zakelijk. Vergelijk de tarieven dus echt goed en eerlijk met elkaar. Als je de zakelijke prijs zonder BTW voor ogen hebt, en je particuliere prijs inclusief BTW, dan ben je appels met peren aan het vergelijken. En dan kun je uiteindelijk dus zelfs duurder uit zijn. Daarnaast gelden er andere regels voor zakelijke aankopen; en zo wordt het afsluiten van een zakelijk energiecontract gewoon gezien (ook al je dat doet op je privéadres). Je hebt nu bijvoorbeeld geen 14 dagen bedenktijd, een contract mag stilzwijgend verlengd worden en de boetes kunnen duurder uitvallen dan bij een particulier contract.

Belastingvoordeel

En wat het belastingvoordeel betreft. Check dat eens bij je boekhouder of accountant. Hij of zij kan je namelijk precies vertellen wat de mogelijkheden op het gebied van zakelijke kosten en aftrekposten zijn. Dat ligt namelijk ook weer helemaal aan hoe jouw kantoor aan huis is ingericht. Er zit verschil in of je een echt afzonderlijke ruimte heb (met eigen ingang en toilet), of dat je een ruimte in huis hebt. Zo aan het eind van het jaar is het sowieso goed om eens met je belastingman/vrouw om de tafel te gaan. Misschien is het namelijk wel heel interessant om nu te investeren. Of om die ene zakelijke uitspatting toch naar 2020 te tillen. Ook dat is ondernemen, lieve zakenmama.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 17, 2019 /