Verlichting in de babykamer: zo doe je dat!

Voor veel moeders is het wel een ding hoor: de babykamer inrichten. Dat vraagt om planning en organisatie, inclusief moodboard en inspiratie-shop-sessies. Je koopt niet de eerste de beste meubels en je lapt de kamer niet op met een beetje behang en verf wat je nog hebt liggen. In de babykamer gaat heel veel tijd en liefde zitten. Alles wordt met zorg uitgekozen, gecontroleerd en vergeleken met de rest van het plan. Wat is dan iets waar je echt aan moet denken, als je begint aan de babykamer? Verlichting bijvoorbeeld, is best een lastig punt. Waar kies je nu voor? Hoeveel licht wil je in de kamer en voor welke soort lampen ga je? Wat doet zo’n lamp nu met de look van je kamertje?

First of all: de basis

Zorg er allereerst voor dat je de basis bij elkaar hebt gezocht. Welke vloer wil je, welke kleuren wil je in de kamer verwerken en met welke materialen ga je werken? Heb je een idee van de materialen en kleuren van de meubels? Misschien kies je voor een echt snoezige babykamer, lief en knus. Of misschien wil je juist een kamer waarvan de look meerdere jaren mee kan, zodat je baby als kleuter ook nog steeds dezelfde leuke slaapkamer heeft! Ga je voor zachte kleuren, zoals grijs en mintgroen, babyblauw of oudroze? Of ga je de uitdaging aan om met hardere kleuren te werken, zoals petrol of felgroen? Houd je het een beetje neutraal en rustig of kies je voor een fleurige print op je behang? Er zijn een heleboel keuzes die je hierin moet maken, die samen de basis van je kamertje vormen.

De hoofdverlichting

In een babykamer wil je het rustig houden en een beetje romantisch. Dus ga je natuurlijk niet voor felle, grote lampen, die elk hoekje van de kamer tot in het uiterste verlichten. Je kiest liever voor een fijne plafondlamp met mooi warm licht of je kunt een opvallende vloerlamp kopen, die meteen het aandachtspunt in de kamer is. Het ligt er natuurlijk aan in welke stijl je het kamertje wilt aankleden en decoreren. Misschien ga je voor een stoere look en past daar juist een wat grovere industriële lamp bij. Of ga je voor lief en zacht? Misschien heb je dan liever een hangende lamp in de vorm van een schattig wolkje. Het is maar net wat jou past. Kijk wel wat het met het kamertje doet en of de gehele stijl nog is, wat jij in gedachten had.

Licht voor erbij

Je hoeft natuurlijk niet per se te kiezen voor groot licht. Misschien vind je het wel veel gezelliger staan als je kleinere muurlampjes ophangt en hier en daar een lampje op een plankje of tafeltje. Misschien spotjes op de kledingkast. Dat creëert ook meteen een heel warme sfeer, wat mooi past bij het kamertje van zo’n klein kindje. Lief, warm en zacht. Dit kan ook heel goed als je voor een stoerdere look gaat, wat er zijn zoveel stijlen lampen te vinden! Er is vast wel wat bij, wat past bij jouw smaak!

Ga jij voor een grote lamp of kies je liever voor klein en fijn? Misschien zelfs beide, voor de handigheid? Laat je fantasie gaan en ga aan de slag!

Wil je nog meer inspiratie opdoen, ontdek in ons archief dan de andere babykamer-artikelen.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 19, 2019 /