Tips om op de valreep je zorgverzekering te kiezen

Tips om op de valreep je zorgverzekering te kiezen. Ik deel ze vandaag met jullie in dit artikel, zodat ik zelf ook een stok achter de deur heb om last minute nog de keuze te maken. Het is zo makkelijk om bij dezelfde partij te blijven, maar past dat nog wel bij je huidige situatie?

Zorgverzekering vergelijken

De juiste partij kiezen, start met de zorgverzekering vergelijken. Online gaat dat eenvoudig via tig van partijen, zoals Zorgkiezer, Independer en noem ze maar allemaal op. De valkuil hierbij is dat je je alleen focust op het te betalen bedrag. Maar kijk je ook bewust naar wat er allemaal in zo’n pakket zit? Zo kwam ik tijdens mijn zwangerschap tot de ontdekking dat mijn verzekeraar op dat vlak bar weinig had geregeld. Zo kreeg ik geen kraampakket, een zwangerschapscursus werd niet gedekt en de bijdrage voor kraamzorg was maar minimaal. Gelukkig was ik pas eind maart uitgerekend. Daardoor kon ik gebruik maken van de wissel mogelijkheid die je in december altijd hebt.

Tandarts

En ook dit jaar heb ik zo’n gevalletje (daarom moet ik nu ook wel mijn pakket aanpassen). Na mijn laatste bezoek aan de tandarts bleek namelijk dat ik een paar kleine gaatjes heb. Ik heb er zelf helemaal geen last van, maar het moet eventjes onder handen genomen worden. Nu ik geen tandartsverzekering heb, betekent dat zo’n twee-driehonderd euro meteen ophoesten. Voor mij is dat geen probleem. Aan de andere kant zijn tandartsverzekeringen er natuurlijk ook niet voor niets. Dus ik ga – op aanraden van de tandarts, die aangaf dat de behandeling absoluut tot januari kon wachten – nu eens kijken of verzekeren voordeliger is dan alles zelf betalen. Daarbij moet je wel eventjes rekenen, want je krijgt maar 75% vergoed. 

Eigen risico

Hetzelfde geldt voor het eigen risico. Als je een spaarpotje hebt opgebouwd, dan kun je kiezen om voor een hoger (of zelfs het maximale) eigen risico te gaan. Zo kom je inderdaad al snel op de goedkoopste zorgverzekering uit. Natuurlijk is dat heel aantrekkelijk. Maar als je weet dat je voor bepaalde kosten komt te staan, dan loont het om verder te duiken in de vergoeding hiervan. Niet alle kosten worden tenslotte gedekt. En het zou zonde zijn als je kiest voor een laag eigen risico, omdat je denkt dat je een behandeling nodig, en dan vervolgens ontdekt dat je het toch uit eigen zak moet betalen. Kortom: vergeet niet te rekenen.

Zorgverzekering voor kind

Verwacht je een kleintje of heb je al kinderen, dan moet je hier natuurlijk ook het een en ander voor regelen. Het is goed om te beseffen dat je kind gewoon meeverzekerd is met jou. Je kind krijgt dan dezelfde dekking als die jij hebt. Je verzekert hem of haar dus mee op de polis van de ouders die de beste (aanvullende) zorgverzekering heeft. Heeft je kind speciale zorg nodig, check dan vooraf even hoe het geregeld is bij jouw verzekeraar of dat het raadzaam is om toch te wisselen. In het geval van ernstige ziekte zou ik dit niet helemaal zelf gaan uitzoeken, maar de hulp van een specialist inschakelen. Een mantelzorgmakelaar kan je hier bijvoorbeeld bij helpen. Zij kennen de vele valkuilen van het zorgsysteem en weten precies waar aanvragen aan moeten voldoen.

Deadline

Vergeet de deadline niet uit het oog! Wil je een nieuwe zorgverzekering kiezen, zeg dan je oude op vóór 1 januari 2020. Je hebt dan nog tot 1 februari 2020 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Voor de dekking van de zorgkosten maakt dit niet uit; je nieuwe zorgverzekering geldt met terugwerkende kracht namelijk vanaf 1 januari 2020.

Foto: Shutterstock

Twijfel jij over je kinderwens?

december 30, 2019 /