5x veilige buitenzonwering

5x veilige buitenzonwering op een rijtje gezet, zodat je nog voor de zomer actie kunt ondernemen. Dat hebben wij ook gedaan. Al klinkt dat nu eenvoudiger dan de keuze was. Ja, er moest iets voor het raam… Maar wat dan? De mogelijkheden op het gebied van buitenzonwering, inclusief voor- en nadelen, op een rijtje gezet.

Zonnescherm

Wat doe je als je een schuifpui of dubbele deur hebt waar de zon precies op schijnt? Zo’n plek waar je eigenlijk geen gordijnen wilt hangen, omdat je er op mooie dagen juisten ontzettend vaak doorloopt. Screens vallen op deze plek daardoor ook af. Een zonnescherm is dan ideaal. Niet alleen, omdat de zon nu niet meer fel naar binnen kan schijnen. Je kunt er ook zelf heerlijk onder zitten. Je hebt ze van standaard tot volledig geautomatiseerd, waarbij het scherm zelf terugschuift als het slecht weer wordt.

Rolluiken

Rolluiken zijn lange tijd mijn persoonlijke favoriet geweest wat buitenzonwering betreft. We hadden ze vroeger thuis. Ideaal voor pubers die tot het ochtendgloren op stap gaan en dan het liefst een gat in de dag slapen. Daarnaast is het een extra struikelblok voor inbrekers. Zijn ze dicht dan zitten ze natuurlijk ook echt dicht en kun je niet meer naar buiten kijken. Okay, mensen zien jou ook niet. Dat is bij andere vormen van buitenzonwering nog wel eens anders. Daarom vind ik rolluiken perfect voor slaapkamers.

Buitenzonwering noodzakelijk

Als je veel (grote) ramen hebt, dan is buitenzonwering echt nodig. Dat weet ik inmiddels uit eigen ervaring met zestien ramen, waarbij de zon de hele dag wel op een groot aantal ramen gericht is. De temperatuur steeg in de zomermaanden als een malle. En omdat onze nieuwbouwwoning goed geïsoleerd is, kregen we die warmte er bijna niet meer uit. Onze oplossing om de zon destijds buiten te houden: oude gordijnen en grote doeken aan de buitenzijde bevestigen. Het zag er niet uit (en dat zeiden sommige mensen dan ook gewoon…)

Screens

Maar dat huis staat op een fijne plek met een mooi uitzicht. Dan wil je niet opgesloten zitten. De oplossing: screens. Aan de buitenzijde houden zij de zon tegen en wij genieten ondertussen van het uitzicht. Okay, als het donker is en we hebben binnen het licht aan dan zie je dat ook, maar daar kunnen we altijd nog voor verduisterende gordijnen kiezen. De warmte houd je met deze gordijnen niet tegen; dat moet je echt van buitenaf doen. Screens worden strak tegen de ramen bevestigd. Daarbij kun je kiezen voor verschillende doeken, waarbij de één iets meer zon dan de ander doorlaat. Daarnaast kun je kiezen voor verschillende kleuren. Zo past het perfect bij jouw woning. Bij een modern huis – zoals wij dat hebben – staat dit erg goed.

Luiken, shutters of markiezen

Screens, rolluiken of zonneschermen passen niet bij ieder type huis. Heb je een oud pand gekocht dan kunnen luiken, shutters of markiezen erg mooi staan. Goed passende buitenzonwering kan echt extra cachet aan je woning geven. Daarom is het altijd goed om je eerst in de mogelijkheden te verdiepen, voordat je lukraak voor bijvoorbeeld een zonnescherm of screens gaat.

Folie

Een andere mogelijkheid is zonwerende folie. Deze ‘onzichtbare’ buitenzonwering wordt veel bij bedrijfspanden gebruikt. Ook op de particuliere markt komen steeds meer aanbieders. Ook wij hebben een oriënterend gesprek gehad. Het klonk allemaal heel goed, maar ik was toch een beetje bang voor het lichtverlies in huis. Dat verschil is heel lastig te beoordelen met alleen een velletje wat je voor het raam houdt. Al wen je natuurlijk wel aan dat verschil, maar het was het idee… Hoe het werkt: er wordt een speciale folie op het glas aangebracht. Die folie weerkaatst de zon. Dat zie je buiten ook; de ruit reflecteert nu namelijk. Dat heeft als voordeel dat jezelf wel naar buiten kunt kijken, maar anderen niet naar binnen.

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 29, 2020 /