Binnen- en buitenleven samenbrengen met terrasoverkapping

Binnen- en buitenleven samenbrengen met een terrasoverkapping – dat lijkt me wel wat. Tijdens de bouw van ons huis zag ik het nog niet voor me, maar na de eerste lente en zomer is het voor mij zo klaar als een klontje. Ik wil meer van de buitenruimte genieten, maar me geen zorgen over het weer hoeven maken.

Schuifpui

Dat we onze tuin en leefkeuken – die in het verlengde ligt van onze woonkamer – met elkaar wilden verbinden, was voor ons al tijdens het ontwerpproces van onze woning duidelijk. We hebben gekeken naar verschillende schuifpuien en hebben uiteindelijk gekozen voor een enkele schuifpui. Op die manier kunnen we wel eenvoudig naar buiten lopen, maar hadden we ook nog voldoende muurruimte. En dat heb je weer nodig in een keuken, omdat je toch moet nadenken over de plaats van de keuken en kastjes. Wat dat betreft is het zelf bouwen van een huis écht geweldig; ieder detail om meer te kunnen genieten, kun je in het ontwerp meenemen.

Naar buiten

Tijdens de eerste lente en zomer is het ons goed bevallen dat we zo makkelijk ons terras op kunnen lopen. Ideaal als je buiten wilt eten. De maaltijd serveer je in een handomdraai vanaf het fornuis op de borden die buiten al klaar staan. Alleen kunnen we daar nu alleen van genieten als het écht heel erg goed weer is. En dat is zonde, want we hebben een ruime tuin waarin ons zoontje zich ook lekker kan uitleven.

Buitenleven

Inmiddels zijn verschillende mogelijkheden de revue gepasseerd. In eerste instantie dachten we aan een schaduwdoek. Natuurlijk wel een beetje hip geplaatst, zodat je het Ibiza-sfeertje in je eigen tuin krijgt. Of toch het traditionele zonnescherm, maar dan in een modern jasje en volledig geautomatiseerd met sensoren die het scherm bedienen aan de hand van het weer. Voor ons gevoel ben je daar nog te afhankelijk van het weer. En het is al zo onstuimig de laatste tijd. Een uitbouw of veranda dan misschien?

Veranda

Kijk je naar verschillende verandas dan zie je dat je op dat vlak alle kanten op kunt. Allereerst natuurlijk qua maatvoering, maar ook qua kleur, dak en stijl. Glas ziet er natuurlijk ontzettend chique uit, maar het is wel een stuk duurder dan polycarbonaat. Kies je dan ook voor wanden die je eenvoudig kunt open zetten op een zomerdag, dan heb je echt een mooie tuinkamer gerealiseerd waar je ieder seizoen van kunt genieten. Zo’n serre zie ik ook wel zitten.

Uitbouw

De laatste mogelijkheid is het realiseren van een uitbouw. Aan de andere kant: waarom zou je moeilijk doen als je een terrasoverkapping, veranda, serre (of hoe je het ook noemt) op maat kunt bestellen. Je kunt ‘m laten plaatsen of dat – als je handig bent én sterke vrienden hebt – gewoon zelf doen.

Voor ons wordt het tijd om de knoop door te hakken, want we willen natuurlijk zo snel mogelijk kunnen genieten.

Foto van terrasoverkapping van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 28, 2020 /