Marc de Hond overleden; documentaire Tot de dood ons scheidt

Marc de Hond is op 3 juni j.l. overleden op 42-jarige leeftijd. Zelf was hij drie toen zijn moeder overleed. Dezelfde leeftijd als zijn dochter Livia nu. Zoon James wordt in juli twee jaar oud. Tv-maakster Nada van Nie heeft het gezin van Marc de Hond de laatste anderhalf jaar van heel dichtbij gevolgd. De persoonlijke, indringende documentaire Tot de dood ons scheidt was te zien op Net5 Powered by LINDA. En ik terug te kijken via Kijk.nl.

Marc de Hond

Ik ga vanavond zeker kijken. Marc de Hond heeft op mij de afgelopen jaren namelijk een onuitwisbare indruk gemaakt. Zo heb ik zijn boek Kracht – over hoe hij door een medische fout in een rolstoel belandt en toch de optimist weer naar boven weet te halen – in een ruk uitgelezen. Toen ik hoorde dat hij weer ziek was, dacht ik ‘hoe vaak kan het noodlot iemand treffen?’ Zo bijzonder hoe hij ondanks alle tegenslag zo positief in het leven bleef staan. Ik denk dat we dat ook in de documentaire van Nada van Nie over Marc de Hond gaan zien.

Afscheidsinterview

Want zelfs in de laatste fase van zijn leven, was Marc de Hond nog steeds ontzettend krachtig. Dat kwam ook naar voren in het afscheidsinterview dat Antoinette Scheulderman met hem had voor De Volkskrant. Hij had hier trouwens geen betere schrijfster voor kunnen vragen. Wat een mooi gesprek is dat geworden. Zo zegt hij dat hij alleen zijn gezin gaat missen. “Ik vond optreden heel leuk, mensen aan het lachen maken, een zaal voor me winnen. Maar uiteindelijk ging het om hen. De enige spijt die ik heb, is dat we niet eerder aan kinderen zijn begonnen.

Lees hier het afscheidsinterview van Marc de Hond.

Licht in de tunnel

In het interview met De Volkskrant vertelt Marc de Hond ook over zijn boek ‘Licht in de tunnel’. Hij vertelt hierin openhartig over de de periode, nadat hij te horen heeft gekregen dat hij kanker had. Vanaf morgen (19 juni 2020) ligt het boek in de winkel. Vol optimisme en humor weet Marc de Hond zelfs licht te brengen in de donkerste momenten. Bestel Licht in de tunnel van Marc de Hond hier.

Nada van Nie

Nada van Niet vertelt: “Ik heb Marc leren kennen als een heel moedig en krachtig persoon. Iemand die zijn ziekte onder ogen durfde te komen en met elke vezel in zijn lijf van plan was om beter te worden. Marc wilde openheid geven over hetgeen hij meemaakte. Hij vond dat mensen die ziek zijn zich niet hoeven te schamen of zich moeten verstoppen. Met de theatertour waar hij mee bezig was, wilde hij een document achterlaten voor zijn kinderen. Iets waardoor hij onsterfelijk zou zijn.”

Documentaire Marc de Hond

“Met deze documentaire wil ik niet alleen hem en zijn gezin eren, maar vooral ook een liefdevol beeld schetsen van hoe een man die tot twee keer toe wordt getroffen door het noodlot toch niet bij de pakken neer gaat zitten. Over hoe hij iets negatiefs tot iets positiefs probeert om te buigen en hoe je jezelf en je naasten kunt voorbereiden op een naderend afscheid”, aldus Nada van Nie.

Geraakt door zijn verhaal

Marc de Hond (zoon van Maurice de Hond), die in 2002 een dwarslaesie opliep en daardoor in een rolstoel belandde, kreeg in 2018 te horen dat hij blaaskanker had. “Je moet in het leven spelen met de kaarten die je gedeeld worden” zei hij daar toen over. Dit was voor documentairemaakster Nada van Nie aanleiding om hem te benaderen. Ze was geraakt door zijn verhaal en wilde zijn strijd tegen blaaskanker vastleggen.

Tot de dood ons scheidt

In Tot de dood ons scheidt schetst Nada van Nie een verhaal over onvoorwaardelijke liefde, het ziekteproces wat een document moest worden voor hun kinderen. Even leek het erop dat er met chemo-en immunotherapie nog een kans op herstel voor hem was. Maar helaas is Marc de Hond als gevolg van uitgezaaide blaaskanker op 3 juni jl. op 42-jarige leeftijd overleden.

Bekijk documentaire

Bekijk de documentaire Marc de Hond hier.

Weer zo’n jong iemand die ons – maar vooral zijn liefdevolle gezin – veel te vroeg ontvallen is. Ik moet daarbij meteen weer denken aan het verhaal van Anke en Dennis Verweijen.

Uitzending:  donderdag 18 juni om 20.30 uur bij Net5 en bij KIJK.nl

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 18, 2020 /