VPN – wat is dat eigenlijk? (ontdek er alles over)

Ben jij ook een liefhebber van series, films en documentaires? Heb je abonnementen op diverse streamingdiensten, maar heb je toch het gevoel dat je het huidige aanbod volledig hebt gezien? Dan wordt in menig Facebook-groep meteen geopperd dat een VPN dan een uitkomst is. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe veilig is het? Ik duik er voor je in.

Wat is VPN

VPN Staat voor Virtual Private Netwerk. Het zorgt er niet alleen voor dat je je veilig over het internet kunt bewegen en bestanden naar elkaar kunt versturen die versleuteld zijn. Nee, het belangrijkste voordeel voor de fanatieke serie-en filmkijker is het feit dat geoblocking wordt verwijderd. Zo kun je opeens de inhoud uit andere landen zien op streamingplatforms of via websites van tv-zenders in het buitenland.

Wat kost een VPN?

De kosten van een VPN-verbinding variëren sterk. Zelfs een VPN gratis afnemen, behoort tot de mogelijkheden. Dat heb ik zelf ook al geprobeerd. Want met abonnementen op Netflix, Videoland, Disney+, NPO Plus, Streamz, Prime Video én een tv-abonnement zag ik de zoveelste betaalde dienst niet zitten. Ze zeggen wel eens goedkoop is duurkoop en dat geldt dus ook voor gratis VPN’s heb ik ontdekt. Vaak zit er namelijk een beperking op qua hoeveelheid dataverkeer. Tja, en als je dan een aflevering van een serie kijkt, zit je daar zo overheen. Of wat de snelheid betreft. Kijken met stotterend beeld is natuurlijk ook niet wat je wilt.

VPN kiezen

Maar hoe kies je dan een betaalde aanbieder als er ontzettend veel spelers op de markt zijn en je er zelf eigenlijk weinig kaas van hebt gegeten? Dan kun je gelukkig terugvallen op VPNexpert. Zij testen en beoordelen VPN-diensten vanuit het oogpunt van de Nederlandse gebruiker. Alles wat je moet weten over webbeveiliging en privacy bespreken ze op hun blog. En dat allemaal beschreven op een wijze waarop je het ook snapt als je geen doorgewinterde ICT’er bent. Ik vind het ideaal!

Meer mogelijkheden

Nieuwsgierig waar ik de VPN voor wil gebruiken? Zoals de vaste lezers van Twijfelmoeder wel weten ben ik weg van Vlaamse series- en films. De Vlaamse publieke omroep VRT heeft hiervoor ook een terugkijk platform, zoals wij NPO Start hebben in Nederland. Alleen loop ik bij VRT NU tegen de beperking op dat ik in Nederland woon. Daardoor kan ik bepaalde programma’s, series en films niet terugkijken. Dat betekent dat ik ontzettend goed in de gaten houdt wanneer de programma’s worden uitgezonden die ik echt niet wil missen. Maar aan de andere kant lanceren ze ook soms een totaal seizoen van een reeks. En dan wil ik die het liefste natuurlijk ook kunnen bingewatchen.

maart 26, 2021 /