Column
‘Kinderen? Ik zou er niet aan beginnen!’

‘Kinderen? Ik zou er niet aan beginnen. Als ik mijn leven nog een keertje mocht overdoen, dan zou ik het echt helemaal anders aanpakken. Nee, dan zou ik me niet meer laten overtuigen door een man’, zegt mijn moeder, als ik haar vertel over het ontbreken van mijn kinderwens.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Er volgt een verhaal over de tijden die veranderd zijn. Twijfel? Daar was ruim dertig jaar geleden geen ruimte voor. In het katholieke zuiden ging men er eigenlijk gewoon vanuit dat je een aantal maanden na het huwelijk de eerste zwangerschap zou aankondigen. Mijn ouders waren wat dat betreft wel een beetje tegendraads. Ik kwam niet negen maanden, maar pas negen jaar later ter wereld. Vier jaar later volgde mijn zusje.

‘Je vader wilde kinderen. Dus daar ging ik maar in mee’, zegt ze op een toon die voor anderen misschien als spijt klinkt. Ik heb er geen moeite mee. Als kind en ook nu – bijna dertig jaar later – heb ik me nooit ongewenst gevoeld. Het heeft mijn vier jaar jongere zusje en mij nooit aan iets ontbroken en nog steeds staan mijn ouders – ondanks de afstand – altijd voor me klaar.

Maar nu ik er door TwijfelMoeder meer over nadenk, weet ik wel dat haar opmerkingen bijgedragen hebben aan mijn mening over het krijgen van kinderen. Als er bij ieder nieuwtje over een zwangerschap wordt gezegd ‘Kinderen? Ik zou er niet aan beginnen’, dan is dat toch heel anders dan de verhalen van jubelende moeders die niet kunnen wachten op het moment dat ze oma worden.

Lees volgende week: ‘Babyboom in de buurt’

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
2 comments
  • ‘We moeten het over mijn kinderwens hebben…’
    jul 12, 2017 (17:24)

    […] Lees volgende week: ‘Kinderen? Ik zou er niet aan beginnen!‘ […]

  • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
    dec 27, 2016 (07:43)

    […] 19 juni 2013 – ‘We moeten het over mijn kinderwens hebben…’ 10 juli 2013 – ‘Kinderen? Ik zou er niet aan beginnen!’ 17 juli 2013 – Babyboom in de buurt 24 juli 2013 – Rammelende eierstokken… Hoe herken […]

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: