Onderzocht
Nederlandse vrouw bevalt liefst zonder pijnstilling

Bevallen doen vrouwen in Nederland het liefst zonder pijnstilling. Maar liefst 70% gebruikt geen pijnstilling, waarvan 37% die ‘troep’ alleen zou gebruiken als het medisch noodzakelijk was. Dit blijkt uit het Grote Bevallingsonderzoek onder 5500 moeders door website Mama en Zo.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Van aanstellen houden we in Nederland niet, dat blijkt ook tijdens de bevalling. 63% van de vrouwen omschrijft zichzelf namelijk als stille pijnlijder tijdens de bevalling en pufte de weeën stilletjes weg. Bijna de helft van de mama’s vergat zelfs de pijn zodra haar kind in haar armen lag.

Bevallen doet pijn, daar zijn alle moeders het over eens. Toch vindt 45% dat je die pijn vergeet zodra je je kindje ziet, 42% vindt de pijn erbij horen en 13% vond de bevalling te zwaar om te vergeten. Wij vrouwen zijn wel echte bikkels, slechts 5% heeft geschreeuwd tijdens de bevalling.

Ondanks dat 47% van de dames haar best deed om zo stylish mogelijk de bevalling in te gaan (denk aan scheren, make-up en nagels lakken), maken we toch behoorlijk wat gênante dingen mee. Zo heeft 40% gepoept tijdens de bevalling, moest 21% overgeven en vloekte 14% de boel bij elkaar.

http://www.mamaenzo.nl

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
2 comments
 • Sjoukje
  aug 22, 2013 (20:31)

  Stoer of onwetend…? 😉

  Mocht je ooit zover willen komen, dan schrijf je dit zeker anders. De ‘genante’ dingen? Die horen er gewoon bij. Heel normaal. Voor de duidelijkheid: niet bij mij. Ik kwam na 19 uur puffen niet verder en et eindigde in een KS.

  De ‘troep’ heeft me wel – gedeeltelijk – geholpen. Ik vind: et is er niet voor niets. Zijn wij – Nedelandse vrouwen – dan bikkels of zijn wij calvinistische pijnlijders die vinden dat barensnood erbij hoort? 😉

  • twijfelmoeder
   aug 22, 2013 (21:44)

   Die genante dingen heb ik overgenomen uit het persbericht van Mama & Zo. Aangezien ik dus onwetend ben, wist ik niet dat het gewoon heel normaal is.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: