Column
Nu is het tijd voor de volgende stap…

Althans, dat het tijd is voor de volgende stap lijkt iedereen om me heen te vinden. Als ik over een heuglijke gebeurtenis vertel, schijnt mijn gesprekspartner altijd weer te moeten vragen naar mijn kinderwens. Nee, vragen is een groot woord. Het wordt eigenlijk meer als een vanzelfsprekendheid gebracht. “Zo, nu is het tijd voor de volgende stap…”

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Het begon ruim vijf jaar geleden toen mijn lief en ik zo zeker van onze relatie waren dat we een huis kochten. Wie niet wist dat het om een nieuwbouwwoning ging, zei iets in de trant van ‘als je lekker gesetteld bent, is het vast tijd voor de volgende stap’. Wist men wel dat we op de bouw moesten wachten, dan werd de oplevering meteen als een mooi moment gezien om te stoppen met de pil.

Als we een rondleiding door het net opgeleverde huis gaven, was dat ook meteen een trigger. Kregen we opmerkingen als ‘mooie, grote slaapkamers hoor voor de kinderen’. Laten we het maar niet hebben over wat men zei toen we eindelijk met de zolder aan de slag gingen. “Zo, is het dan eindelijk zover?” Serieus begon ik dan te vertellen dat mijn vader eindelijk tijd had voor die verbouwing, om vervolgens zelfs een keertje teleurgesteld onderbroken te worden. “Oh, het wordt dus geen kinderkamer?”

Maar de absolute kinderwens-vraag-magneet is toch wel het huwelijk. Toen mijn lief me net ten huwelijk had gevraagd, zei ik altijd dat ik ouderwets ben op dat gebied: eerst trouwen, dan pas kinderen. Maar na het jawoord was er geen ontkomen meer aan. Dat begon al op onze trouwdag zelf… Ach, gelukkig was ik op dat moment zo in de wolken dat ik me er niet druk over heb gemaakt.

Lees volgende week: ‘Paniek! Waarom word ik niet ongesteld!’

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
5 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  dec 13, 2016 (16:59)

  […] – ‘Jij kunt tenminste twijfelen. Ik kan geen kinderen krijgen’ 15 augustus 2013 – Nu is het tijd voor de volgende stap… 21 augustus 2013 – Paniek! Waarom word ik niet ongesteld! 28 augustus 2013 – Waar is […]

 • danielle
  aug 21, 2013 (14:09)

  Dit is zo ongelofelijk herkenbaar! Ik word er soms doodmoe van. Het ene moment kan ik dat soort opmerkingen goed hebben en het volgende moment krijg ik schreeuw neigingen…
  Wat is nu de beste reactie? Eerlijk zijn helpt niet want het lijkt wel alsof mensen je dan gaan overtuigen van het feit dat het echt geweldig is om kids te hebben.

  • twijfelmoeder
   aug 21, 2013 (16:45)

   Dat vraag ik me ook wel eens af. Hoop dat ik daar nog een goede weg in ga vinden en die ga ik dan natuurlijk hier delen.

 • Inge
  aug 20, 2013 (12:11)

  Ik ben zojuist afgestudeerd en mijn hele omgeving denkt dat het nu gaat gebeuren. Maar dat heb ik ook zelf wel een beetje in de hand gewerkt, omdat ik tot voor kort altijd als antwoord op de kinderen-suggestie zei: ‘Eerst mijn studie afronden!’

  • twijfelmoeder
   aug 20, 2013 (13:20)

   Bedankt voor je reactie Inge! Het is zo makkelijk om te zeggen ‘eerst dit, of dat’. Ben je er wel al uit, of ga je een nieuwe ‘deadline’ bedenken om ze stil te krijgen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: