Identiteit van donorvader te achterhalen via Fiom

Verhalen in de media dat het voor donorkinderen die geboren zijn voor 2004 nooit meer mogelijk is om de identiteit van hun donorvader te achterhalen, kloppen niet. Fiom beheert een DNA-databank voor donoren en donorkinderen.

Dankzij deze databank krijgen anonieme spermadonoren en donorkinderen de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen, als zij dit wensen. De databank heeft inmiddels 62 succesvolle matches tot stand gebracht: 13 donoren zijn gematcht met 23 kinderen en 49 kinderen zijn onderling aan elkaar gelinkt

De databank is er voor personen die dankzij donorzaad geboren zijn en meer willen weten over hun biologische afkomst of contact willen met de donor en/of halfbroers en halfzussen. De donoren kunnen hun nakomelingen tegemoet komen door hun fysieke en sociale gegevens beschikbaar te stelen en eventueel open te staan voor contact.

Wanneer een match bekend wordt, worden alle partijen hier afzonderlijk over geïnformeerd. Samen met een Fiom maatschappelijk werker wordt vervolgens bekeken wat ieders wensen zijn en of, en zo ja op welke wijze, contact tussen de verwanten wordt gelegd.

Veel donorkinderen zijn niet zozeer op zoek naar een ‘vader’, maar naar informatie over hun achtergrond. Zij missen informatie die een deel van hun identiteit vormt, de donor kan hen de informatie geven waar zij naar op zoek zijn.

www.fiom.nl

Twijfel jij over je kinderwens?

september 20, 2013 /