Column
Met jullie is een zwangerschapstest overbodig…

Niemand twijfelt: één van onze vriendinnen is zwanger. ‘Ze was de laatste tijd zo moe’ en ‘Weet je nog hoe ze reageerde toen haar man per ongeluk haar borsten aanraakte’, hoor ik om me heen. Zelf heb ik niets opgemerkt, maar dat is niet zo vreemd. Ik ben er helemaal niet mee bezig.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Mijn vriendinnen des te meer… Op een gegeven moment kan ik niet anders dan hopen dat ze gelijk hebben. Deze vriendin wil zo graag een kindje. Hoe pijnlijk moet het zijn dat iedereen naar je buik staart, terwijl al het proberen geen resultaat heeft. Of nog erger, dat je net een miskraam hebt gehad. Gelukkig brengt ze positief nieuws mee na hun vakantie, en inderdaad dat buikje is nu ook niet meer te missen.

Na de vele felicitaties komen ook de vragen aan ons. We zijn nu het enige kinderloze stel uit de vriendengroep. Wanneer gooien wij alle voorbehoedsmiddelen overboord? Ik probeer ons verhaal te vertellen. Dat ik twijfel en er voor onze verre, lange reis echt niets gaat gebeuren. Nee, ook niet tijdens de reis. De tickets alleen zijn al te duur om een hele trip kotsmisselijk te zijn.

Ik stuit op onbegrip. Voel me zo onbegrepen dat ik niets liever wil roepen dan ‘Als het zo’n must is, begin ik er niet eens aan’. Ik wil mijn kont tegen de krib gooien, want als ik ergens allergisch voor ben dan is het groepsdruk. Toch kan ik niet zwijgen en zeg ik: ‘Als het zover is, zien jullie het vast als eerste. Met jullie is een zwangerschapstest niet eens nodig…’

Lees volgende week: ‘Over mijn twijfels ben ik nooit eerlijk’

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
6 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  dec 25, 2016 (23:41)

  […] zenuwpees 11 september 2013 – Moeders, het zijn net bloedhonden 18 september 2013 – Met jullie is een zwangerschapstest overbodig… 25 september 2013 – Over mijn twijfels ben ik nooit eerlijk 2 oktober 2013 – Jij moest […]

 • hanna
  okt 02, 2013 (19:41)

  Ten eerste wil ik zeggen dat ik het heel goed vind dat deze website er is!
  Ik heb zelf jaren geleden meer dan 5 jaar enorm getwijfeld wel/niet een kind.
  Het is echt een “strijd” met mezelf geweest,eigenlijk weet je niet waar je voor kiest,dat maakt het zo moeilijk.Gelukkig heb ik nooit veel druk van mijn omgeving gevoeld,ik denk ook eigenlijk niet
  dat ik er gevoelig voor was geweest.
  Uiteindelijk heb ik toch besloten om voor 1 kind te gaan,ik wilde toch zoiets belangrijks in een
  vrouwen leven meemaken.
  Omdat ik geen rooskleurig beeld had van het ouderschap is het mij ook meegevallen,heb nu het idee dat ik het beste van de 2 werelden(zonder/met kind)heb.
  Ik denk soms wel voor hem was het leuker geweest(hij is nu volwassen)een broer of zus,
  maar voor mij was dit prima.
  Verder denk ik ook:alles went,welke keuze je ook maakt.
  Ben wel blij dat ik nu niet meer die keuze hoef te maken als ik bv jongere collega’s om mij heen hoor.

 • Dafne
  sep 25, 2013 (21:32)

  Twijfelmoeder, ik twijfel ook al lange tijd. Ik heb altijd geroepen ik nee in mijn buik geen baby’s. En nu ik tante ben vind ik het kei leuk. Ja ik blijf na de buitenwereld volhouden dat ik ze niet wil. Enkel omdat je anders alleen maar de vragen gaat krijgen. Lukt het? Zie je ik wist het wel. Maar als ik straks zwanger mag zijn. Hoe gaan ze dan reageren? Heb in niet te hard mijn kont tegen mijn eigen gevoel gegooid. Toen had ik niet het gevoel wat ik nu heb.
  Ofwel andere twijfels.

 • Amber
  sep 22, 2013 (21:03)

  Wat jammer dat je vriendinnen je niet begrijpen! Ieder zn ding toch? Ik zou het niet in mn hoofd halen om vriendinnen onder druk te zetten. Als iemand geen kinderen wil of twijfelt dan kun je hier toch een normaal gesprek over voeren? Hoop dat je wel een beste vriendin hebt die je twijfel begrijpt?

 • Sylvia
  sep 18, 2013 (13:29)

  Lijkt me lastig. Jammer dat er zoveel onbegrip is, zeker als het om je vriendengroep gaat.

  • twijfelmoeder
   sep 18, 2013 (14:55)

   Dank voor je reactie @Sylvia. Dat is het zeker. Maar ik weet dat ik hier niet alleen mee zit. Het overkomt meer vrouwen. Daarom deel ik het.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: