TwijfelMoeder leest ‘Kinderwens’ van Jeanne Meijs

‘Kinderwens’ is bedoeld voor jonge mensen die verder willen kijken dan een zwangerschapstest. Dit boek van Jeanne Meijs gaat de twijfels van stellen niet uit de weg. Mijn verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Meijs schrijft op één van de eerste bladzijden:

Waar gekozen moet worden, ontstaan ook veel twijfels: Wel of niet aan kinderen beginnen? Een, twee, drie of nog meer kinderen?
‘Niet aan beginnen’, zeggen sommigen, ‘de wereld is overbevolkt en de energiebronnen zijn uitgeput voor deze kinderen groot zijn.’
‘Kinderen zijn slecht te combineren met de carrière’, zegt de ander.
Tegelijkertijd zijn er stemmen die praten over de biologische klok die doortikt: ‘Straks ben je te oud voor kinderen!’
Ondertussen vertellen vrienden en ouders misschien ook nog wat je zult missen als je geen kinderen krijgt.

Het valt niet mee om te proberen tussen al die gedachten en verhalen je hoofd en je hart hun werk te laten doen op een manier die tot een menswaardige keuze leidt. En dan moet je partner het ook nog eens met je een zijn.

Dat begint goed. Gaat dit boek me dan helpen om inzicht in mijn twijfels te krijgen?
Helaas blijkt het boek daarna toch niet bij mij te passen. De schrijfster adviseert namelijk om met je ongeboren kindje in gesprek te gaan:

Wanneer je het idee hebt dat er een kind op komst is maar je hebt het gevoel dat het nog kortere of langere tijd moet wachten omdat je er nog niet klaar voor bent, vertel dat dan gewoon. Wees even stil, heel stil en aandacht, en vertel het je ongeboren kind. Vraag of het kind wil wachten en waarom, vertel wat je voelt en denkt in intense echtheid, alsof je het kind voor je ziet. En dan kan het zijn dat je ervaart dat er iets verandert.

Ik weet niet of ik kinderen wil. Dan kan ik het toekomstige vruchtje toch niet zien als een zwerver die aanklopt voor onderdak? Hier ben ik echt te nuchter voor.

De schrijfster mag voor mij dan niet ‘het antwoord’ hebben. Als je wat spiritueler of gelovig bent ingesteld, dan zul je zeker wat aan haar boek hebben. Daarnaast vind ik het goed dat ze geen onderwerpen uit de weg gaat. Zo wordt ook onvruchtbaarheid en miskramen besproken. Wat dat betreft is het wel een van de weinige boeken die uitgebreider op de kinderwens ingaan.

[bol_product_links block_id=”bol_524333d21d4ef_selected-products” products=”1001004006199751″ name=”kinderwens meijs” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”333333″ link_color=”009D88″ border_color=”DB0452″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Twijfel jij over je kinderwens?

september 25, 2013 /