Column
Straks blijf ik alleen achter met een kindje

Een kindje opvoeden met mijn lief? Ik denk dat ik dat wel kan. Hij is de eerste man met wie ik überhaupt over het avontuur nadenk. Maar wat als hem iets overkomt? Of hij laat me in de steek voor een jong ding? Dan blijf ik alleen achter met een kindje.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Spreek ik die angst uit, dan kijken de meeste mensen me vreemd aan. ‘Het gaat toch goed tussen jullie? Nee, jullie gaan echt nooit scheiden. Na zeven jaar spat de verliefdheid er nog steeds af’. Ze hebben gelijk. Mijn lief en ik zijn nog steeds dol op elkaar. We kunnen uren praten over van alles en nog wat, en staan voor elkaar klaar als het even minder gaat. Echt ik zou er voor tekenen als dit ons leven lang zo kan blijven.

Maar de scheidingscijfers liegen niet. Eén op drie stellen gaat uit elkaar. Kinderen zijn maar al te vaak de dupe van vechtscheidingen. Ja, en natuurlijk wil de vader zijn kroost dan wel graag zien. Maar ik ken veel ervaringsverhalen waarbij dat in de praktijk anders loopt. Dan is er wel een afspraak met papa, maar belt hij af. Of hij laat gewoon niets horen. Nee, natuurlijk is mijn lief zo niet. Maar kun je het me kwalijk nemen dat ik hier bang voor ben?

Natuurlijk kan hem ook iets overkomen; daar wil ik al helemaal niet over nadenken. Ja, dan sta ik er ook alleen voor. Als je altijd al een kinderwens hebt gehad, denk ik dat je zeker weet dat je het ook alleen kunt. Maar kan ik dat ook? Kan ik moeder en vader tegelijk zijn, of baal ik dan alleen maar van het feit dat ik voor een kindje heb gekozen? Dat wil ik niet voor mijn kind. Daarom denk ik eerst heel goed na over mijn, maar zeker ook onze, beslissing.

Lees volgende week: ‘Dan kies ik voor abortus’

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
3 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  dec 27, 2016 (07:44)

  […] ben ik nooit eerlijk 2 oktober 2013 – Jij moest zo nodig kinderen… 9 oktober 2013 – Straks blijf ik achter met een kindje 17 oktober 2013 – Dan kies ik voor abortus 24 oktober 2013 – Wat vind jij er eigenlijk […]

 • LL
  okt 10, 2013 (19:15)

  Dit is ook 1 van de dingen waar ik ook over nadenk. Als je ziet hoeveel ouders er gescheiden zijn van kinderen op de basisschool dan schrik ik hier van! En je hebt het zelf in de hand dat klopt maar je kind is hier wel de dupe van en dat wil ik ook niet!

 • Sjoukje
  okt 10, 2013 (16:14)

  Leuke column! Knap hoe je jezelf bloot geeft… Dat durft niet iedereen. Als ik je een tip mag geven: je kunt blijven piekeren en dobben: wat als er dit, wat als er dat… Je kunt het toch nooit voorspellen. Dus, of je er nu voor gaat of niet: je weet echt niet waar je over 10 jaar bent. Als je je laat weerhouden door dit soort (hoe reëel ook) angsten, kun je wel binnen gaan zitten en wegkruipen in een hoekje. Alhoewel, binnen gebeuren de meeste ongelukken…. 😉 Heb vertrouwen. In jezelf, je man en/of de toekomst.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: