Redactie
TwijfelMoeder in tijdschrift Vriendin

Ik sta deze week met mijn verhaal in het tijdschrift Vriendin. Op de website van het blad wordt het artikel in ieder geval grootst aangekondigd. Heb jij deze site via deze weg ontdekt, dan wil ik je bij deze alvast veel leesplezier wensen.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Bedankt voor het mooie interview Rianne Klazinga. Het jurkje dat ik op de foto draag is ontworpen door Carola van Benthum. Klik hier om de aankondiging op de site te lezen.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
4 comments
 • Diana
  nov 14, 2013 (12:58)

  Ik heb zelf geen kinderen. Het “gevoel” zit er niet. Mijn man heeft dit ook niet. Dus wij willen geen kinderen. Ben wel gek op kinderen, maar dan van een ander. Mijn 2 neefjes zijn mijn ‘allessies’. Wie aan hen komt, komt aan mij. Mensen vragen nooit echt aan ons of we nu wel of niet kinderen willen. Als ze vragen, hebben jullie kinderen, dan zeggen wij nee, die hebben wij niet. Vind ik ook heel normaal. Want het is toch niet verplicht of zo? Wat een onzin. Je neemt toch geen kinderen voor een ander? Voor je moeder omdat ze zo graag oma wil worden of zo? Of voor de buurt of whatever? Ik voel me ook nooit opgelaten als men het wel vraagt. Ik heb het gevoel gewoon niet, zoals een vrouw die heel graag een kind wil en haar man niet dat ze maar van haar man afgaat, dat is de andere kant. Zullen wel hormonen zijn of zo. Inmiddels ben ik 48 en mijn leven bevalt mij prima. Ik straal dat ook uit, die niemand heeft mij ook gepusht om toch maar kinderen te nemen (had ik ook niet geaccepteerd want ik vind dat waanzin. Je neemt toch geen kind voor een ander???)
  Dus laat je nooit overhalen door een ander, ga ten rade bij je eigen gevoel. Als ik jouw verhaal zo in Vriendin lees, wil jij geen kind……. maar misschien over 5 jaar, dan heb je wel het gevoel, gebeurt ook heel vaak.
  In ieder geval veel sterkte met jullie gevoel/twijfels en dat je voor JEZELF de juiste beslissing neemt.

 • Anoniem
  nov 02, 2013 (12:27)

  Heel herkenbaar onderwerp en fijn dat je het ter sprake brengt. Ik moet zeggen dat vrienden en collega’s in in mijn omgeving wel begrip hebben voor het feit dat wij niet vanzelfsprekend een kinderwens hebben. Echter vanuit familie van beide kanten wordt er wel elke keer als er iemand anders zwanger is een opmerking geplaatst of wij het niet toch ook leuk vinden. Tot een half jaar geleden wist ik zeker, mijn vriend en ik hebben het zó leuk samen, wij blijven met z’n 2. Ook nooit van kleins af aan een kinderwens gehad. Toch ineens gaan twijfelen, zo’n mini me leek ons toch wel erg schattig. Wel, niet, wanneer dan. Het komt nooit uit en er zijn altijd ‘dingen’ die je nog wilt doen. Vanwege leeftijd (nu 31 en je weet maar nooit of het snel lukt) hebben we nu de knoop doorgehakt en zijn we het aan het proberen… Wie weet! Toch is het fijn om te weten, mocht het niet lukken, wij horen bij elkaar en zullen ook met z’n 2 heel gelukkig oud worden!

 • Kirsten
  okt 31, 2013 (13:28)

  Ik lees net jouw stuk in de Vriendin; het voelt alsof jij mijn gedachtes verwoord!
  Natuurlijk is de basis van ons anders: ik wordt in december 31 en heb voor mezelf/samen hebben we als max. leeftijd 35 vastgelegd, dat we dan de keus gemaakt moeten hebben over wel/geen kind(eren).
  We zijn nu 11 jaar samen, waarvan 7 jaar samenwonend en 3 jaar getrouwd. Bij elke verandering/elk familiebezoek krijgen wij ook steeds maar weer die vragen: of en wanneer wij aan kinderen gaan beginnen. Zo vermoeiend! Alsof we dat aan iedereen moeten melden ofzo…
  Wij hebben een aantal (verre) reizen gemaakt, er staan er nog een paar in de planning, we hebben nu bijna 7 jaar 2 katten en we zijn erg gehecht aan onze vrijheid; gewoon even snel bijv. een boodschap te kunnen doen, wat met kinderen niet zo snel gaat. Ook ben ik heel bang dat er tussen mijn partner en mij veel gaat veranderen, wat ik niet wil.
  Mijn jongere broer heeft nu een dochter van ruim een jaar. Echt hartstikke lief en leuk, maar ook fijn om weer lekker samen zonder de zorg(en) ervoor naar huis te gaan!
  Toch komt die 35 wel steeds dichterbij… Gelukkig denkt mijn man er net zo over als ik en geeft hij aan dat als een van ons het wil, we er voor gaan. Als het lukt, want dat ik ook een wonder!!
  Groetjes, Kirsten

  • twijfelmoeder
   okt 31, 2013 (13:39)

   Bedankt voor je reactie @Kirsten. Doet me goed. Nog veel lees plezier hier op TwijfelMoeder.nl. Je zult jezelf misschien ook wel in mijn columns herkennen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: