Kinderen sta-in-de-weg voor verhuizen naar nieuwe liefde

Kinderen vormen een sta-in-de-weg om te verhuizen naar nieuwe liefde. Met name de singles boven de 35 zijn honkvast, zo blijkt uit onderzoek van Parship. Single coach Nicole Vening ligt toe:”Vaak zijn er kinderen in het spel, met daaraan gekoppeld een ouderschapsplan die je nieuwe partner verplicht dicht bij zijn ex te blijven wonen. Zulke afspraken geven veel mannen en vrouwen`s het gevoel dat ze zich vooral moeten aanpassen aan de kinderen uit een vorige relatie van de nieuwe partner.”

“Overigens ten onrechte” vult gezinscoach Gideon de Haan aan. “Een goed inzicht in elkaars verlangens en in de situatie die komen gaat neemt al veel van de potentiële onvrede weg. En als de kinderen van je partner dan nog moeilijk liggen dan is het misschien beter jezelf af te vragen of doorgaan met de relatie wel verstandig is.”

Ruigrok | NetPanel deed afgelopen zomer online navraag bij 650 Nederlandse singles van 18 – 69 jaar (representatief op geslacht, leeftijd en opleidingsniveau). Behalve dat slechts een kleine groep (21%) wil verhuizen, geeft de enquête ook aan waar die terughoudendheid in zit. Vasthouden aan zelfstandigheid (43 procent) gaven de ondervraagden op als belangrijkste reden, een verlangen dat vooral sterker wordt naarmate de single ouder is.

Vening: “In mijn praktijk ervaar ik dat die groep het steeds moeilijker vindt haar eigen omgeving te verlaten, zeker als er kinderen in het geding zijn. Die bepalen voor een belangrijk deel de bewegingsvrijheid, zowel van jou als van je nieuwe partner. Vaak is bij nieuwe partners boven de 35 sprake van co-ouderschap en ben je gebonden, omdat meestal is vastgelegd dat beide ouders dicht bij hun kinderen blijven wonen.”

Twee derde samengestelde gezinnen mislukt binnen vijf jaar
Gezinscoach Gideon de Haan herkent de problematiek, maar ziet ook nog steeds singles overhaast bij elkaar intrekken. “En daarbij wordt dan de invloed van kinderen uit een eerdere relatie onderschat. Heel verleidelijk, je wordt immers verliefd op je partner en niet op zijn of haar kinderen, maar ook gevaarlijk. De grootste denkfout is dat de kinderen hun ouders wel volgen. Dat doen ze in eerste aanleg ook wel, maar dat betekent niet dat het op de lange termijn met ze goed gaat.”

En als het met de kinderen niet goed gaat, dan komt ook de nieuwe relatie automatisch in de gevarenzone. Volgens De Haan is het een van de belangrijkste redenen dat twee derde van de samengestelde gezinnen (gezinnen waarbij de partners kind(eren) uit een voorgaande relatie inbrengen) binnen 5 jaar op de klippen loopt. “Ed Spruijt van de Universiteit van Utrecht heeft als onderzoeker hiervoor aandacht gevraagd. En terecht, het is een niet te onderschatten probleem als je weet dat elk jaar zo’n 70.000 kinderen in een samengestelde gezinssituatie terechtkomen.”

Leer dealen met de werkelijkheid
Het in een vroeg stadium aangaan van een openhartig gesprek over de wederzijdse verwachtingen kan veel inzicht geven over de slagingskans van de nieuwe relatie, benadrukken Vening en De Haan. “Bespreek daarbij je eigen verlangens, maar ook die van de kinderen. En besef dat je als nieuwe vader of moeder nooit volledig de plek van de biologische ouders kunt innemen. Wees daarin ook reëel en realistisch; je zult moeten dealen met de werkelijkheid. Wil je een nieuwe relatie binnen de context van een samengesteld gezin laten slagen dan vraagt dat wat van je acceptatievermogen.”

Bron foto verhuizing: Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 3, 2013 /