Onbegrip voor thuisblijfmoeders en fulltime werkende mama’s

Ik heb een interessant onderzoek ontdekt van Justine Ruitenberg. Zij onderzocht hoe Nederlandse moeders tot hun keuzes komen op de arbeidsmarkt. Ruim negenhonderd moeders, met ten minste een thuiswonend kind van twaalf jaar of jonger, deden mee aan dit onderzoek. Daarnaast interviewde ze 39 moeders. De conclusies vind ik opvallend. Zeker, omdat veel moeders tegen mij altijd zeggen dat ik me over de combinatie werk en ouderschap niet druk hoef te maken…

Maar wist je dat moeders worden begrensd in het aantal uur dat ze (willen) werken per week. De keuze is vaak niet zo vrij als wordt gedacht. Zo ervaren moeders druk uit hun sociale omgeving om in deeltijd te werken en beperkt van kinderopvang gebruik te maken. Deeltijdwerk is de nieuwe sociale norm geworden voor moeders met jonge kinderen, aldus Ruitenberg. Moeders die fulltime werken krijgen – net als thuisblijfmoeders – te maken met onbegrip en verwijten vanuit hun sociale omgeving.

Herkennen jullie dit?

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 3, 2014 /