Column
Zit carrière je kinderwens echt in de weg?

Twijfel je aan je kinderwens, omdat je het gevoel hebt dat een kind de ontwikkeling van je carrière afremt? Na een gesprek op Twitter heb ik ontdekt dat dat helemaal niet hoeft. Misschien is het zelfs een voordeel als je voor je dertigste uit de luiers bent.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Dat dacht ik niet op het moment dat Marieke ‘t Hart, hoofdredacteur van VROUW Magazine/Telegraaf en moeder van twee, mij een tweet stuurde. “Hoe oneerlijk misschien ook, tussen je 20e en je 25e ben je fysiek het beste ingesteld op een zwangerschap.” Wist jij dat? Natuurlijk heb ik dat soort berichten ook wel eens voorbij zien komen, maar echt veel aandacht is hier niet voor. Je hoort toch vooral dat je het niet moet uitstellen tot je eind dertig bent.

Carrièretechnisch lijkt het mij niet praktisch als je op die leeftijd in verwachting bent. Veel vrouwen studeren dan nog of zijn net afgestudeerd. Heb je dan niet meteen een achterstand op je studiegenoten als je niet aan de slag gaat, maar voor het moederschap kiest? En als je net een baan hebt, zit je baas er natuurlijk ook niet op te wachten dat je meteen een aantal maanden met verlof bent. En het liefst toch parttime wil gaan werken…

Dat het allemaal geen probleem hoeft te zijn, bewijzen topvrouwen als Marieke. Maar denk ook eens aan ondernemer Annemarie van Gaal. Zij trouwde als jonge vrouw met een Amerikaan, van wie ze meteen zwanger raakte en beviel op haar twintigste van haar oudste zoon. Vlak na de geboorte werd ze in de steek gelaten door haar man en stond ze er alleen voor. Zelfs als alleenstaande, jonge moeder wist ze het te schoppen tot de succesvolle dame die ze nu is.

Schrijfster Saskia Noort kreeg haar eerste kind op haar 25e. Twee jaar na zoon Mathie volgde dochter Julia. In een interview met tijdschrift Vriendin (geschreven door Lydia van der Weijde) omschrijft ze precies wat ik denk na het twittergesprek met Marieke. “Het mooiste aan jong kinderen krijgen is dat je je later zo enorm aan je carrière kunt wijden.” Over vriendinnen die op latere leeftijd kinderen kregen zegt ze: “Voor hen is het wel honderd keer vermoeiender en ingewikkelder dan toen ik het deed. Want ik had nog veel meer energie om een leven naast kinderen vast te houden. Als je op je achtendertigste je eerste kind krijgt, is dat lichamelijk veel meer belastend.”

Het twittergesprek heeft mijn ogen geopend. Een jonge moeder zal ik niet meer worden, maar de carrière-zaken kan ik van mijn twijfel-lijstje afstrepen. Dank Marieke!

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
2 comments
  • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
    dec 07, 2016 (12:16)

    […] maken… 8 januari 2014 – Jonge moeders langere kans op borstkanker 10 januari 2014 – Zit carrière je kinderwens echt in de weg? 12 januari 2014 – ‘Dan wordt het wel eens tijd voor een kleine hè’ 17 januari 2014 […]

  • Malou Slungers Fotografie
    jan 15, 2014 (12:13)

    Helemaal mee eens als ik kijk naar mijn situatie. Zo vind ik niet eens zo zeer dat je later enorm aan je carièrre kunt wijden (want dat moet zich bij mij nog uitwijzen natuurlijk), maar vooral omdat je nu nog jong en fit bent om bepaalde zaken te combineren. Na de studie ben ik een jaar later (op 25 jarige leeftijd) moeder geworden van onze (prachtige) zoon. De reacties waren soms: "was het wel gepland?!" omdat er nu eenmaal een verwachting was of is dat je na je studie eerst 'carrière gaat maken'. Maar voor mij (en ons) was het vrij duidelijk dat we juist 'jong' kinderen wilden krijgen, nu we nog jong en fit zijn, van alles willen en vooral kunnen doen. Zo ben ik een moeder van een 1,5 jarige zoon die parttime een vaste baan heeft en daarnaast vorig jaar begonnen is als freelance fotografe, schilderijen in opdracht maakt en kunst educatieve projecten ontwikkelt. Misschien iets te veel allemaal? De tijd zal het leren. Nu geeft het mij vooral stuk voor stuk energie, zowel de foto-opdrachten die binnendruppelen als de collega's op mijn werk maar vooral ook de momenten samen met mijn zoon en vriend (want daar maken we echt genoeg tijd voor vrij!). Dat houdt het voor mij allemaal zo goed in balans en zorgt ervoor dat ik mijn tijd nog beter benut.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: