Zit carrière je kinderwens echt in de weg?

Twijfel je aan je kinderwens, omdat je het gevoel hebt dat een kind de ontwikkeling van je carrière afremt? Na een gesprek op Twitter heb ik ontdekt dat dat helemaal niet hoeft. Misschien is het zelfs een voordeel als je voor je dertigste uit de luiers bent.

Marieke ’t Hart

Dat dacht ik niet op het moment dat Marieke ’t Hart, hoofdredacteur van VROUW Magazine/Telegraaf en moeder van twee, mij een tweet stuurde. “Hoe oneerlijk misschien ook, tussen je 20e en je 25e ben je fysiek het beste ingesteld op een zwangerschap.” Wist jij dat? Natuurlijk heb ik dat soort berichten ook wel eens voorbij zien komen, maar echt veel aandacht is hier niet voor. Je hoort toch vooral dat je het niet moet uitstellen tot je eind dertig bent.

Carrière & kinderwens

Carrièretechnisch lijkt het mij niet praktisch als je op die leeftijd in verwachting bent. Veel vrouwen studeren dan nog of zijn net afgestudeerd. Heb je dan niet meteen een achterstand op je studiegenoten als je niet aan de slag gaat, maar voor het moederschap kiest? En als je net een baan hebt, zit je baas er natuurlijk ook niet op te wachten dat je meteen een aantal maanden met verlof bent. En het liefst toch parttime wil gaan werken…

Annemarie van Gaal

Dat het allemaal geen probleem hoeft te zijn, bewijzen topvrouwen als Marieke. Maar denk ook eens aan ondernemer Annemarie van Gaal. Zij trouwde als jonge vrouw met een Amerikaan, van wie ze meteen zwanger raakte en beviel op haar twintigste van haar oudste zoon. Vlak na de geboorte werd ze in de steek gelaten door haar man en stond ze er alleen voor. Zelfs als alleenstaande, jonge moeder wist ze het te schoppen tot de succesvolle dame die ze nu is.

Saskia Nooit

Schrijfster Saskia Noort kreeg haar eerste kind op haar 25e. Twee jaar na zoon Mathie volgde dochter Julia. In een interview met tijdschrift Vriendin (geschreven door Lydia van der Weijde) omschrijft ze precies wat ik denk na het twittergesprek met Marieke. “Het mooiste aan jong kinderen krijgen is dat je je later zo enorm aan je carrière kunt wijden.” Over vriendinnen die op latere leeftijd kinderen kregen zegt ze: “Voor hen is het wel honderd keer vermoeiender en ingewikkelder dan toen ik het deed. Want ik had nog veel meer energie om een leven naast kinderen vast te houden. Als je op je achtendertigste je eerste kind krijgt, is dat lichamelijk veel meer belastend.”

Carrière zit kinderwens minder in de weg dan je denkt…

Het twittergesprek heeft mijn ogen geopend. Een jonge moeder zal ik niet meer worden, maar de carrière-zaken kan ik van mijn twijfel-lijstje afstrepen. Dank Marieke! Je carrière zit je kinderwens echt minder in de weg dan je op voorhand denkt… Exit beren op de weg; onderzoek wat voor jou belangrijk is.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 10, 2014 /