‘Ik ben te ongeduldig om moeder te worden’

Ze vindt zichzelf te ongeduldig om moeder te worden. Daarnaast denkt de bijna 24-jarige Ramona Staes dat ze te veel van haar vrijheid moet opgeven. Sinds de middelbare school zegt ze dan ook dat ze geen kinderen wil. Hoe zit dat precies, en wat vindt haar vriend – met wie ze samenwoont in Arnemuiden – daar eigenlijk van? Chantal Bolleman vroeg het aan deze jonge TwijfelMoeder.

Als kind zijnde spelen vele meisjes met poppen. Ze willen niets liever dan moeder zijn. Hoe beleefde jij dit?
“Ik heb een oudere broer. Hij had veel autootjes en jongensspeelgoed, daar speelde ik dan ook veel mee. Ik had ook wel poppen maar daar speelde ik maar af en toe mee. Het liefst ging ik naar buiten oorlogje spelen, hutten bouwen, fietsen op het crossbaantje en spoorzoekertje. Ik heb als kind ook nooit de wens gehad om moeder te zijn. Ik speelde ook vaak tijdens spelletjes iemand anders dan de moeder.”

Heb je altijd al getwijfeld over het krijgen van kinderen?
“Als kind ben je daar nog niet echt mee bezig, maar vanaf de middelbare school begint het onderwerp te spelen. Ik ben er sindsdien altijd over uit geweest dat ik geen kinderen wilde. Ik vond ze lastig, irritant en veel geld kosten. Ik zag mijzelf dan ook niet als een goede moeder, te ongeduldig en als ik moeder zou worden moest ik veel van mijn vrijheid opgeven. Ik wilde carrière maken en daar paste voor mij geen kinderen bij.”

Waarom twijfel je?
“Nu ik ouder ben is het niet willen van kinderen overgegaan in twijfelen. In mijn omgeving krijg ik steeds meer te maken met kinderen en mensen die daar mee bezig zijn. Ik vind ze bij andere wel leuk maar ik heb er zelf absoluut geen behoefte aan. De meeste vrouwen hebben dit wel, maar ik heb het er gewoon niet voor over. Mijn vriend werkt in de vaart en is soms weken weg, dat betekent dat de zorg van een kind volledig voor mij is. Ik wil mijn baan en carrière daar niet voor opgeven. Wanneer mijn vriend thuis zou kunnen blijven, ben ik misschien sneller geneigd om ja te zeggen tegen kinderen. Ook vind ik het op de wereld zetten van een kind jouw verantwoordelijkheid, het kind zelf heeft er niet voor gekozen. Daarom vind ik ook dat je er financieel goed voor moet staan, je moet het kind alles kunnen geven wat het nodig heeft. Op dit moment heb ik dat er niet voor over, ik wil zelf nog van alles doen en daar past voor mij geen kind bij.”

Je geeft aan dat jouw vriend wel kinderen wil, hoe ga je hiermee om?
“Mijn vriend en ik praten hier veel over. We hebben ook besproken of dit iets is waardoor we misschien uit elkaar zouden willen. Ondanks dat hij heel graag kinderen wil, hebben wij besloten dat wij er allebei klaar voor moeten zijn en als dat niet zo is wij ook gelukkig zijn met zijn tweeën. Ondanks mijn twijfels lijdt onze relatie er niet onder, omdat we er goed over kunnen praten. Voor mijn vriend is het wel erg moeilijk omdat hij een sterke kinderwens heeft.”

Word je als niet-moeder zijnde wel eens overgehaald tot het nemen van kinderen?
“Constant, het lijkt wel een missie van andere vrouwen. Zowel mannen als vrouwen snappen niet dat ik geen kinderen wil, zij vinden dat het erbij hoort. Zij wisten gewoon dat ze kinderen wilden en hebben hier nooit over getwijfeld. De argumenten die ik tegen heb zien zij niet als negatief.”

Hoe probeer je zo goed mogelijk duidelijk te maken dat je geen kinderen wil?
“Soms is het erg frustrerend omdat je als een soort van ‘ziek’ wordt gezien. Mijn vriend krijgt ook wel eens de opmerking ‘hoe kun je samen zijn met een vrouw die geen kinderen wil’. Dit is voor mij wel eens moeilijk want onze liefde wordt niet mogelijk gemaakt door een kind, een kind wordt gemaakt door liefde, niet andersom.”

Veel vrouwen zien een kind als extra toegevoegde waarde voor hun relatie, hoe denk jij hierover?
“Zoals ik al eerder zei liefde wordt niet gemaakt door een kind, een kind wordt gemaakt door liefde, en niet andersom.”

Het nemen van kinderen is niet zomaar iets, denk je dat je altijd zou blijven twijfelen?
“Ik kan niet in de toekomst kijken. Ik weet dat ik de laatste jaren al wat meer ben gaan twijfelen. Maar ik vind wel dat zolang je twijfelt je geen kinderen moet nemen. Het is een grote beslissing en ik vind dat je daar voor 200% achter moet staan, want een kind kiest niet of hij ter wereld komt.”

Tekst: Chantal Bolleman

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 20, 2014 /