Lezerspost: De wens diende zich als vanzelf aan

Een moeder van drie kinderen vindt het gedrag van anderen (voornamelijk vrouwen) rondom zwangerschap en kinderwens onbegrijpbaar. Zelf heeft ze tot haar 27ste nooit aan kinderen gedacht.

De wens diende zich als vanzelf aan. Ik heb mij altijd geërgerd aan de bemoeienissen van medemensen. Laat iedereen verantwoording nemen over zijn of haar eigen leven en indelen zoals hij of zij dat zelf wil. Met eigen keuzes rondom voortplanting, opvoeding en carrière. We moeten al zo veel in het leven. Soms is er zelfs geen eigen keuze mogelijk doordat de juiste partner zich niet aandient of omdat je niet vruchtbaar blijkt te zijn. Er kan ook van alles ‘anders’ gaan dan ‘gemiddeld’ (lees het ideale plaatje): een miskraam, vroeggeboorte, depressie of een traumatische bevalling. Ook hier weten veel mensen zich mee te bemoeien. Ik heb het altijd als respectloos ervaren wanneer ik weer eens niet mocht zeggen dat ik het jaar na mijn eerste als heel naar ervaren heb of dat de bevalling een hel was.

Kinderen zijn echt niet zaligmakend, naast een boel liefde slurpen ze al je tijd en geld op en je zit er voor altijd aan vast. Daarbij is het echt nog een hele klus het spul op te voeden, het leven heeft vaak nog heel wat verrassingen in petto. Natuurlijk moet je daar goed over nadenken; wat betekent dat voor jou?

Achteraf bezien was mijn leven een stuk makkelijker met één kind dan met drie. En mijn leven had er echt heel anders uitgezien zonder kinderen; minder of geen financiële zorgen, veel meer tijd voor mezelf zodat ik een stuk rustiger in het leven zou staan. Want echt, ik kom weer bij als het spul naar school is of ik aan mijn werk, hoeveel ik ook van ze hou. Gelukkig heb ik wél de kans gehad een carrière op te bouwen met kinderen, dankzij mijn partner.

Het is inderdaad een daad van egoïsme, het nemen van een kind. Meer van jezelf op deze aarde zetten, ter eigen vermaak. Het is goed hier meer over te praten, mensen moeten gerespecteerd worden. Het gaat anderen helemaal niets aan hoe je je leven inricht.

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 9, 2014 /