Lezerspost: Geen TwijfelMoeder, wel veel steun

Dat TwijfelMoeder niet alleen door twijfelende vrouwen wordt gelezen, bewijst de onderstaande lieve reactie. Een mooie inzending voor de categorie Lezerspost. Deze keer een 26-jarige lezeres, die op dit moment zwanger is van haar eerste kindje.

Ik was geen Twijfelmoeder. Ik wist dat ik een kindje wilde met mijn vriend. We zijn nu ook negentien weken zwanger. Maar des ondanks heb ik veel aan de site en de Facebook-pagina van TwijfelMoeder gehad. Vraag en antwoord: Is dit wel de juiste tijd? Wat als het niet lukt? Vele vragen wanneer het zover gaat zijn. We maakten geen geheim van onze wens; maar tegen oma zeggen dat het na zes maanden proberen nog niet zo ver was, zorgde bij mij wel voor zweet op mijn voorhoofd.

Ook voor de mensen die geen kinderen kunnen krijgen of er jaren over doen, hoop ik dat je hier nog lang mee door zult gaan. Voor deze groep moet het taboe verbroken worden. Mijn verhaal is niet speciaal. Maar ik heb in mijn omgeving vriendinnen en kennissen genoeg die er drie jaar of meer over hebben gedaan. Met alle medicijnen, hormonen spuiten, verdriet en onzekerheid – zelfs dat de relatie er bijna aan onderdoor ging – van dien. Gelukkig is het bij hun uiteindelijk gelukt.

Maar iedere verjaardag of feest zorgde voor angst bij hun. Want de mensen gingen er naar vragen. Vaak met goede bedoelingen, want men weet niet dat zij een ziekte heeft waardoor het na twee jaar en vele behandelingen nog niet gelukt is. In de periode van zwanger proberen te worden heb ik een fractie van hun onzekerheid gevoeld. Ik ben zo blij dat jij niet met beangstigende cijfers komt. Maar juist met menselijke verhalen en begrip. En vooral andere aan het denken zet. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend, of een verwachting die je bij een ander mag leggen.

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 9, 2014 /