Pak zwangerschapsdiscriminatie aan

Het vinden en behouden van een baan is een flinke uitdaging op een krappe arbeidsmarkt. En helemaal als je ook nog zwanger bent. Vandaag doet het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in vier zaken over zwangerschapsdiscriminatie.

De betrokken bedrijven verlengden allen het contract van hun werkneemster niet. Deze zaken zijn slechts een illustratie van een veelvoorkomend probleem. Regelmatig behandelt het College vragen en verzoeken over zwangerschapsdiscriminatie. In 2013 ging het om 316 vragen en 44 verzoeken. Ook deed het College in 20 zaken uitspraak. Reden voor het College om een dringend beroep te doen op minister Asscher om zwangerschapsdiscriminatie aan te pakken.

De vier zaken leidde tot de volgende uitspraken:
– Logis P discrimineert een zwangere vrouw door haar contract niet te verlengen. Bovendien heeft Logis P met de werkneemster gesproken over beperken van het zwangerschapsverlof tot 6 weken in plaats van de wettelijke duur van 16 weken (oordeel 2014-32).
– Stern Loopbaanadvies discrimineert een zwangere vrouw door het contract niet te verlengen. Het contract van de vrouw werd in eerste instantie verlengd totdat bleek dat zij zwanger was. De werkgever verwijt de vrouw dat zij hem niet eerder op de hoogte stelde (oordeel 2014-33).
– Stichting Sint Joris discrimineert een zwangere vrouw door haar contract niet te verlengen (oordeel 2014-34).
– Infostrada Creative Technology discrimineert een zwangere vrouw door haar contract niet te verlengen (oordeel 2014-31).

Het is in Nederland verboden om een contract niet te verlengen vanwege zwangerschap en moederschap. Het College brengt de oordelen onder aandacht van minister Asscher in verband met zijn plannen rond de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Omvang probleem
Zwangerschapsdiscriminatie blijft een veel voorkomend probleem in Nederland. Uit onderzoek van het College in 2012 bleek dat ruim 45% van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot werk. Ook steeg het aantal uitspraken hierover de afgelopen jaren flink. In 2013 initieerde het College de peiling ‘Zwanger en Werk: geregeld of gedoe’. Ruim 750 vrouwen deelden hun ervaring met het College.

De peiling liet vooral zien dat managers weinig tolerant zijn richting zwangere vrouwen en dit ook niet onder stoelen of banken steken. Een derde van de vrouwen gaf aan kritiek op hun zwangerschap te krijgen van hun manager: ‘Jullie zouden allemaal verplicht aan de prikpil moeten’, of ‘Wij nemen alle soorten mensen aan maar zwanger dat kan echt niet’. Er zijn zelfs bedrijven die een clausule met betrekking tot zwangerschap of moederschap opnemen in hun contract: ‘Indien je zwanger wordt of indien je op dit moment moeder blijkt te zijn wordt dit contract direct ontbonden’.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 25, 2014 /