Column
Waar blijven die gierende hormonen…

Als ze de foto van een pasgeboren baby’tje zien, gieren de hormonen van een grote groep vrouwen door hun hele lijf. Zelfs als ze al kinderen hebben – en in sommige gevallen de vruchtbare jaren al lang verleden tijd zijn – willen ze dit weer ervaren. Waarom heb ik dat niet? Het zou het leven makkelijker maken.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Ik voel namelijk niets bij de aanblik van zo’n klein meisje of jongetje. Natuurlijk feliciteer ik de ouders. Ik begrijp dat zij in de wolken zijn. Hier hebben zij op gewacht. Met de komst van dit kindje komt hun wens uit. Dat geluksgevoel herken ik. Het heeft bij alleen niet met gezinsuitbreiding te maken, maar met onze droomreis. Wat was ik in de wolken toen we na jarenlang dromen voet op Nieuw-Zeelandse grond zetten.

‘Had ik dat ook maar. Ik voel helemaal niets als ik deze foto zie’, deel ik met de aanwezige moeders, waarop een aanval volgt. Ik mag niet zeggen dat ik niets voel. Daarmee toon ik volgens de massa geen respect naar de kersverse moeder. Het is misschien wat onhandige geformuleerd, maar wat zou ik het graag begrijpen.

Dat getwijfel is alles behalve fijn. Die moeders beseffen niet dat het gebrek aan rammelende eierstokken hier voor de nodige pittige discussies zorgt. Gesprekken waarin zelfs de term ‘scheiden’ vallen, zijn geen uitzondering. Dat dat geen pretje is als je samen bent met de liefde van je leven, hoef ik je vast niet uit te leggen…

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
14 comments
 • Vier jaar TwijfelMoeder: ken jij deze ‘bestsellers’ al?
  jun 02, 2017 (05:52)

  […] Waar blijven die gierende hormonen… selecteren (13 reacties) […]

 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  dec 07, 2016 (12:16)

  […] thuis vergeten 8 februari 2014 – Dus jij bent een TwijfelMoeder? 7 maart 2014 – Waar blijven die gierende hormonen… 20 maart 2014 – Een kind als mannenmagneet 28 april 2014 – Gedachten op een rijtje… […]

 • Patricia de Ryck
  apr 17, 2014 (12:22)

  Dank @Hester voor deze reactie. Bijzonder he dat bij sommige vrouwen echt hun hoofd ervan op hol slaat.

 • Hester
  apr 17, 2014 (12:24)

  Patricia de Ryck ja heel apart. Een buurvrouw van mij stond erbij alsof haar computer op hol sloeg. ERROR ERROR

 • Hester
  apr 17, 2014 (10:55)

  Ik begrijp dit helemaal. Ik heb ook geen kinderwens. Ik twijfel er alleen niet over hoor, Ik heb heel bewust ervoor gekozen geen moeder te zijn. Wat ik echt grappig vind is de reactie van de meeste vrouwen als ik vertel dat ik hier goed over na heb gedacht en echt geen kinderen wil. bij sommige vrouwen zie je zelfs dat hun hoofd ervan op hol slaat. Ik vind kinderen geweldig hoor, maar wil gewoon de verantwoordelijkheid niet. de meeste vrouwen begrijpen het echt niet.
  Ik maak me er niet druk om. Het is mijn lijf en leven en daar bepaal ik over. Gelukkig heeft mijn man ook geen kinderwens.
  Je hoeft je er echt niet voor te schamen, baas in eigen buik! 😉

 • Nicky
  mrt 23, 2014 (12:47)

  Als moeder van 2 geweldige dochters van 3,4 en 4 maanden zeg ik heel eerlijk; ik vind baby’s NIET leuk… Zo dat is er uit. Wel kanttekening; ik vind mijn eigen twee meiden als baby wel fantastisch (ik heb er nu dus 1 van 4 maanden) maar baby’s van anderen gewoon helemaal niet. Nooit gehad en zal het ook nooit krijgen. Ben er ook heel eerlijk over als we op kraamvisite gaan; ik hoef niet met de baby te zitten. Mijn man is echter helemaal baby fan. Hij is ook degene die dus met de baby gaat zitten oo kraamvisite. Prima toch?

  • twijfelmoeder
   mrt 23, 2014 (21:28)

   @Nicky Nooit getwijfeld dan, want het begint natuurlijk allemaal met de babytijd?

 • Brenda Rademakers
  mrt 07, 2014 (19:45)

  Dat bakkie snel plannen dan

 • Patricia de Ryck
  mrt 07, 2014 (12:08)

  Brenda Rademakers Discussie? Ik ben benieuwd.

 • Brenda Rademakers
  mrt 07, 2014 (11:49)

  Net weer een heerlijke discussie gehad nav je stukje 🙂 stoer dat je t maar weer op durft te schrijven & zo fijn dat je t ook kan… Maar t maakt t er niet makkelijker op hè 😉 gauw weer een bakkie doen… X

 • Ebru Umar
  mrt 07, 2014 (07:35)

  Dat gejank van iedereen om wat jij moet voelen. Het is een verplichting he Patrica. Kinderen krijgen?

 • Patricia de Ryck
  mrt 07, 2014 (07:11)

  In alle vroegte weer een heel persoonlijk stuk geschreven. Over hormonen, geluk, discussies en scheiden.

 • Sjoukje
  mrt 07, 2014 (08:08)

  Ik kan je verzekeren: je hoeft echt niks te voelen bij de aanblik van een pasgeborene. Doe ik ook niet per se. Wel sinds ik zelf een dochter heb, maar ik ben daardoor niet meer objectief. Wel weet ik zeker: de meeste vrouwen voelen ook niks bij de aanblik van een pasgeborene. Als ze eerlijk zouden zijn, zouden ze toegeven dat ze er niet veel mee hebben. Ook al roepen ze: ooooh en aaah, terwijl ze ondertussen stiekem denken: oei, wat een lelijkerd 😉 Of: blij dat ik nog ff niet…..
  Pas wanneer het evt je eigen kind zou zijn, gaat dat meestal gewoon vanzelf 😉 Die gierende hormonen, bedoel ik dan. Echt, je krijgt ze er gratis en voor niks bij. En de liefde voor je kind? Overweldigend! Ik heb et nooit geweten 😉

 • Karin
  mrt 07, 2014 (06:47)

  Herkenbaar! Hier kwamen de gierende hormonen pas tijdens mijn zwangerschap, en dan nog niet bij het zien van babies…. Toch wist ik wel dat ik graag een kleintje wilde, ik ben gewoon niet zo van de babies. Zeg zelfs nog steeds: gelukkig maak je hormonen aan waardoor je je eigen baby altijd mooi vindt!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: