Interview
Altijd over twijfels gezwegen; nu bewust kindervrij

“Mijn twijfels heb ik voornamelijk verzwegen. Ik wilde me niet kwetsbaar opstellen”, vertelt een 42-jarige vrouw uit Berkel en Rodenrijs. Lang had ze geen kinderwens. “Dat gevoel veranderde niet toen ik een relatie kreeg. Dat zette me aan het twijfelen. De omstandigheden waren optimaal en nog had ik die kinderwens niet.”

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

“Ik ben toen vooral online gaan zoeken. Ik wilde de reacties niet uitlokken. Als kinderloze kun je volgens mij ouders nooit begrijpen. Hoe gelukzalig zij vertellen, terwijl ze nachtenlang wakker liggen, wallen onder de ogen hebben en appelmoes in het haar. Ik denk dat daar zeker een kern van waarheid in zit. Het pas alleen niet bij mij.”

Samen met haar partner besloot ze kindervrij te blijven. “Die keuze heeft me veel rust gegeven. Alles wat met baby’s te maken had, refereerde aan mijn eigen twijfels. Als iemand vertelde dat ze zwanger was, dacht ik ‘gossie, die is er wel al uit’. Ik ben er een leuker mens door geworden, maar die keuze wordt me niet in dank afgenomen. Mensen noemen me egoïstisch. Dat vind ik grappig. Volgens mij zit er juist een egoïstisch element in het willen krijgen van kinderen.”

Maar het doet haar ook verdriet. “Een vriendin heeft het contact verbroken, omdat ze het me kwalijk neemt. Mijn moeder is ook teleurgesteld. Ze is heel vasthoudend; zegt keer op keer hoe jammer ze het vindt. Ze is vooral bang dat ik iets ga missen in mijn leven. De intentie van de meeste mensen is dan ook goed, maar wat mis ik vaak het empathisch vermogen.”

Interview: Patricia de Ryck.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: