Als je drie dochters een met verstandelijke beperking hebt

Ik merk dat het mij in mijn zoektocht heel erg helpt als ik verhalen van anderen hoor. En dan niet alleen hoe leuk het allemaal is, maar ook hoe heftig het kan zijn. Daarom lijkt de documentaire ‘Het zit in de genen’ die vanavond wordt uitgezonden me heel erg interessant.

In het Friese gezin van Jaap en Wieke de Jong komen 3 dochters ter wereld. Met het opgroeien doen hun ouders een emotionele ontdekking: de dochters kunnen absoluut niet meekomen in het reguliere onderwijs. Na onderzoek blijken ze als gevolg van een genetische afwijking verstandelijk beperkt te zijn. Beide ouders hebben grote moeite om dit onder ogen te zien. Tot overmaat van ramp laten de dorps- en kerkgemeenschap hen ook vallen… Waarom overkomt hen dit en hoe moeten ze hiermee verder? De film ‘Het zit in de genen’ vertelt het verhaal van dit gezin en over hun passie met het fokken en houden van paarden. Komen ze de crisis te boven?

De documentaire begint bij het dagelijks leven op de boerderij: we zien het gezin intensief werken aan de verzorging van de paarden. Ondertussen wordt er een veulen geboren. Alles blijkt gezond, maar zal het de juiste genen hebben om ook een toppaard te zijn? Dwars door deze verhaallijn geven Jaap en Wieke inzicht hoe ze ondanks de beperkingen van hun dochters de meisjes zelf met overtuiging hebben opgevoed. Waarom kregen uitgerekend zij deze kinderen? Hoe greep het in op hun geloof en leven? Overigens hebben ze ook een normaal begaafde zoon. Gaandeweg de film wordt duidelijk hoe de kinderen zich juist te midden van het leven op de paardenfokkerij maximaal ontwikkelen.

EO 2DOC, 23.00 uur op Nederland 2.

Foto: EO
Foto: EO

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 7, 2014 /