Onderzocht
Bijna alle vrouwen liegen over het moederschap

Wist je dat bijna alle vrouwen liegen over het moederschap. De meeste moeders durven namelijk niet toe te geven dat het tegenvalt. Ruim negentig procent zegt daarom dat ze het niet moeilijk vinden, terwijl ze het behoorlijk zwaar vinden. Dit blijkt uit een onderzoek onder duizend nieuwe moeders, zo meldt de Daily Mail.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Dat moeders alles vaak rooskleuriger brengen, wist ik natuurlijk als geen ander. Je wil niet weten hoe vaak mij al gezegd is dat het moederschap ‘zo geweldig is’. Maar dat zoveel vrouwen zouden liegen, dat vind ik wel extreem. Gelukkig vertellen de TwijfelMoeder-lezers in de rubrieken Lezerspost en Interview wel hun eerlijke verhaal. Een andere tip – als je het verhaal wil lezen van een vrouw die net moeder is – is het openhartige bericht van blogger Shirley. Zij heeft deze cijfertjes ook onder de loep genomen en beschrijft haar ervaring.

Nog meer cijfertjes:
– ruim 40% wil hulp vragen aan familie of vrienden, maar doet dit niet. Ze zijn bang dat mensen denken dat ze het moederschap niet aankunnen.
– bijna 80% geeft toe dat met name de eerste drie maanden zwaarder zijn dan gedacht
– bijna 85% denkt hun moeders het vroeger makkelijker hadden. Nu is het veel moeilijker om moeder te zijn.
– bijna alle moeders willen eerlijke advies van hun ouders krijgen
– 69% heeft moeite met het slaapgebrek
– 35% vindt hun financiële situatie lastig
– 31% heeft relatieproblemen
– 30% vindt het moeilijk om ergens met hun baby heen te gaan
– 22% heeft moeite met de druk om alles te weten.

Er zijn ook wat pluspunten:
– ruim 70% geniet van de kleine dingen, zoals knuffelen met de baby
– 43% vindt het leuk om de baby in bad te doen
– 36% heeft sterkere band met partner na geboorte van baby
– 22% geniet van het voeden.
– 14% noemt het krijgen van nieuwe vrienden door de komst van kinderen ook een pluspunt

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
6 comments
 • Patricia de Ryck
  mei 13, 2014 (19:23)

  Kijk ik heb het onderzoek natuurlijk niet zelf gedaan. Dus weet niet wat de dames in zo'n geval dan wel zeggen. Maar inderdaad als ik me rot voel over iets dan zeg ik dat ook niet tegen iedereen.

 • Patricia de Ryck
  mei 13, 2014 (19:21)

  Dank voor je reactie Anne Marie.

 • Patricia de Ryck
  mei 13, 2014 (19:21)

  Dank voor je reactie Sjoukje.

 • Sjoukje
  mei 13, 2014 (19:17)

  Eens met Anne Marie. Dat dit liegen wordt genoemd, is zwaar overdreven. Of et nu gaat om kids of andere persoonlijke zaken. Niet iedereen hangt altijd alles ad grote klok. Dat kan dus ook om andere dingen gaan. Het moederschap heeft nu eenmaal voor- en nadelen (oa minder vrijheid). Als ik voor mijzelf spreek, zeg ik: de voordelen zijn vele malen groter dan de nadelen. Zelf gelukkig nooit problemen ondervonden mbt slaapgebrek en al dies meer. Heb ook voldoende hulp (altijd gehad) als ik dat nodig heb. En geniet met volle teugen!! Tuurlijk zijn er momenten dat je blij bent dat ze weer lekker op een oor ligt, maar voor de rest zie ik zelf elke ochtend uit naar haar vrolijke lach en lieve kusjes. Onbetaalbaar.

 • Anne Marie
  mei 13, 2014 (17:51)

  Ik weet niet of het een kwestie van liegen is. Je hangt bepaalde dingen niet aan de grote klok. Tegen sommige mensen vertel je nou eenmaal meer dingen dan tegen andere. Maar om het feit dat je niet alles tegen iedereen zegt 'liegen' te noemen vind ik een beetje overdreven. Verder is het een leuk informatief artikel.

 • Patricia de Ryck
  mei 13, 2014 (16:44)

  Ben jij altijd eerlijk over het moederschap? Of heb je ook wel eens over bepaalde zaken gelogen? Ik ben heel erg benieuwd.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: