Shaken Baby Syndroom: elk jaar overlijden 3 tot 4 baby’s

Elk jaar overlijden in Nederland 3 tot 4 baby’s aan het Shaken Baby Syndroom. Nog eens zo’n 60 baby’s lopen blijvende hersenschade op doordat ze geschud of gesmoord zijn omdat ze huilden. De geboorte van een baby is doorgaans een blijde gebeurtenis, maar kan ook voor veel stress zorgen bij ouders. Als je baby veel huilt (en 6 tot 7 uur per dag geldt als normaal), en niets lijkt te helpen, kun je je als nieuwe vader of moeder machteloos en gefrustreerd gaan voelen.

“Waarom stopt ze niet met huilen?” vroeg ik mij af. “Wat ik ook probeerde; ze hield niet op. Alsof ze 24 uur per dag, 7 dagen per week huilde. Ik werd er zo onzeker van en totaal wanhopig. Sliep niet meer, raakte uitgeput en steeds sneller geïrriteerd. Uit totale wanhoop heb ik ons kindje toen geschud; terwijl ik dat helemaal niet wilde. Had iemand me maar kunnen helpen en kunnen uitleggen hoe ik hier mee om had kunnen gaan.” Het verhaal van deze jonge moeder staat niet op zichzelf. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 20 ouders het huilen van zijn baby probeert te stoppen door zijn baby te smoren, schudden of een tik te geven. Onbedoeld kan dit zorgen voor ernstige en blijvende schade bij een kind: het Shaken Baby Syndroom.

Kraamverzorgenden, verloskundigen en jeugdverpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het voorkomen van het Shaken Baby Syndroom. Zij hebben de contacten met ouders tijdens de kraamperiode. Dat is de periode dat voorlichting, zo blijkt uit onderzoek, het meest effectief is. Goede voorlichting aan ouders zorgt er voor dat het aantal baby’s dat overlijdt of gehandicapt raakt doordat ze geschud worden, met de helft afneemt.

Ben je werkzaam als kraamverzorgende, verloskundige of jeugdverpleegkundige? Klik dan hier om verder te lezen.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 11, 2014 /