Vaders: maak van Vaderdag een Voorleesdag

Ouders van jonge kinderen vinden (voor)lezen de belangrijkste activiteit voor de ontwikkeling van hun kind, belangrijker dan bijvoorbeeld buiten spelen, knutselen en met speelgoed spelen. Toch schiet het verhaaltje voor het slapengaan er in veel gezinnen bij in.

Vooral vaders pakken die rol in de opvoeding weinig, 20% van de vaders leest zelfs nooit voor. 14% van de vaders geeft aan dat zij thuis van beide ouders het meeste met de leesopvoeding bezig zijn, tegen 61% van de moeders. Dat blijkt uit recent onderzoek van GfK onder 1000 ouders, in opdracht van KVB-SMB.

Eén op de vijf vaders beschouwt de leesopvoeding van hun kind geheel als taak voor de moeder. Reden voor de Leescoalitie om vaders op te roepen om van Vaderdag een Voorleesdag te maken. De rol van de vader blijkt namelijk heel belangrijk bij de leesopvoeding. Uit eerder onderzoek blijkt dat kinderen tussen de 7 en 15 jaar die hun vader met een boek zien, zelf ook vaker een boek lezen. Juist omdat vaders over het algemeen minder vaak lezen, maakt het mogelijk meer indruk als ze hier tijd voor vrijmaken. Daarnaast lezen vaders vaak creatiever voor: ze verzinnen vaker zelf nieuwe verhaallijnen en laten hun kind stukken van het verhaal navertellen.

Vaders Voor Lezen voorleesservice
De twee jaar durende campagne Vaders Voor Lezen, georganiseerd door de Leescoalitie, moedigt vaders aan om vaker voor te lezen. Om zoveel mogelijk vaders te bereiken, start op 12 september de Vaders Voor Lezen voorleesservice voor bedrijven en (overheids)organisaties. Door gebruik te maken van de voorleesservice ontvangt een werkgever een jaar lang iedere maand voorleesmateriaal om te verspreiden onder werknemers. Zo moedigt de Leescoalitie vaders ook via hun werkgevers aan om thuis voor te lezen, niet alleen op Vaderdag.

www.vadersvoorlezen.nl

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 14, 2014 /