Van twijfels tot afstudeeronderzoek

Vandaag een mailtje van de 26-jarige studenten Femke in mijn inbox. Of ze een link naar haar onderzoek mag plaatsen. Ik lees dat ze zelf twijfelt en besluit dat dit niet achter gesloten deuren thuis hoort. Iedereen moet kunnen deelnemen. Over het waarom van haar afstudeeronderzoek vertelt Femke zelf.

“Het idee van een tikkende klok of rammelende eierstokken komt mij niet bekend voor. Ik ben (pas) 26. ‘Pas’ is wat anderen vinden, ik weet het niet, misschien komt ‘het’ inderdaad nog? Ik vind kinderen ontzettend leuk, studeer niet voor niets Pedagogische Wetenschappen en begrijp heel goed waarom mensen een gezin willen stichten. Anderzijds vind ik het leven, met zoveel vrijheid, ook wel erg aantrekkelijk. Op m’n werk na heb ik geen verplichtingen en dat bevalt me erg goed. Natuurlijk heb ik nog tijd zat om erover na te denken en beslissingen te nemen maar af en toe komt het erg dichtbij. M’n vriend en ik willen met een jaar of twee een huis kopen. Koop je dan een huis in een kindvriendelijke omgeving en ‘op de groei’? En de reis die we dit jaar gaan maken, is dat de laatste of komen er nog veel meer? Al met al reden genoeg om zo nu en dan over dit onderwerp na te denken. Hallo ik ben een twijfelaar.

De verhalen over het moederschap (zowel de positieve als de negatieve kanten) ken ik inmiddels. Ik ben, mede door mijn eigen twijfels, erg nieuwsgierig geworden naar de verhalen van de andere twijfelaars en de bewust kinderloze mensen. Zo nieuwsgierig dat ik hier mijn afstudeeronderzoek over schrijf. Één van de manieren om erachter te komen wat de redenen zijn (geweest) van kinderlozen is mijn enquete. Mijn vraag aan de twijfelaars en de vrijwillig kinderlozen of jullie deze zouden willen invullen. Tot nu toe zijn er 40 mensen die de enquete hebben ingevuld, ik heb er 100 nodig! Opvallend is dat er van de 40 mensen maar 9 mannen zijn die meegewerkt hebben. Mijn tweede vraag is of jullie de enquete ook zouden willen laten invullen door jullie wederhelft of mannelijke kinderloze vrienden/familie. Alvast bedankt voor de medewerking!”

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 1, 2014 /