Baby live te volgen via webcam in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Ouders van vroeggeboren kinderen kunnen sinds kort gebruik maken van de mogelijkheid om hun kindje dat in de couveuse ligt, thuis via een webcam te volgen. De couveuseafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is blij met de realisatie van dit project ‘Live Baby’. Het project is mede gerealiseerd dankzij de Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De couveuseafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis beschikt over 12 couveusesuites. Niet alleen moeder en kind kunnen op deze kamer verblijven, maar ook de vader kan blijven slapen. Hoewel de ouders dus al dicht bij hun kindje kunnen zijn, hebben de webcams zeker een meerwaarde. Ouders kunnen altijd en overal via de computer inloggen om even naar hun kindje te kijken. Unithoofd Paul van Hal heeft er daarom altijd voor gepleit dat het systeem ook in de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis weer moest gaan draaien. De afdeling is erg enthousiast over het systeem, en nog veel belangrijker: de ouders zijn dat ook.

Samen met bezoek naar je baby kijken
Bart en Michelle Verhoeven maken gebruik van ‘Live Baby’ om thuis naar hun zoon Tijmen te kijken. Het concept van ‘Live Baby’ was nieuw voor Bart en Michelle. Michelle ligt samen met Tijmen in een couveusesuite en vooral vader Bart maakt dus dankbaar gebruik van het systeem. “Overdag waren we eigenlijk de hele dag wel in het ziekenhuis. ’s Avonds, voordat ik naar bed ga, kan ik dan nog even kijken.” Ouders kiezen zelf met wie ze de inloggegevens delen en wie er dus nog meer mee kunnen kijken. Zo kunnen bijvoorbeeld ook opa en oma thuis al van hun kleinkind genieten. “Zeker voor mensen die ver weg wonen, moet dit erg fijn zijn”, aldus vader Bart. “En je kunt thuis ook samen met bezoek naar de baby kijken.”

Voor de couveuseafdeling werkt het systeem ook prettig. Sandra van Limpt, coördinerend verpleegkundige, is blij dat ‘Live Baby’ nu optimaal draait. Het is erg eenvoudig een account voor ouders aan te maken en de inloggegevens worden direct per mail verstuurd. Ze kunnen dezelfde dag nog gebruik maken van ‘Live Baby’. In verband met de privacy is er geen geluid bij de beelden. Het is fijn dat de camera eventueel ook even uitgezet kan worden als medewerkers of ouders dit nodig vinden. “In de praktijk gebeurt dit eigenlijk nooit. Je hebt op een gegeven moment ook niet meer in de gaten dat er een camera hangt”, aldus Sandra.
Er is een lang traject vooraf gegaan aan het uiteindelijke resultaat van ‘Live Baby’. Het project is mede gerealiseerd dankzij een samenwerking van de firma Van Hulten BV in Drunen en de Stichting Vrienden van het JBZ. Technisch kwam er een hoop bij kijken om alle ICT-verbindingen en de beveiliging goed te laten werken. Van Hulten heeft zich samen met de ICT-afdeling van het ziekenhuis ingezet om te komen tot dit gebruiksvriendelijke systeem.

De Stichting Vrienden heeft op de couveuseafdeling al meer projecten kunnen realiseren. Dankzij de Vrienden beschikt de afdeling over een eigen familiekamer en een borstvoedingskamer, maar ook voor de vroeggeboren kindjes zijn er initiatieven die het verblijf veraangenamen. In ieder bedje ligt een ‘bondifly’-knuffel die de natuurlijke grijpbehoefte van het kindje bevredigt. De couveusehoezen en de hemeltjes boven de wiegjes zorgen ervoor dat te vroeg geboren baby’s zo goed mogelijk kunnen groeien. Door het plaatsen van een hoes over de couveuse wordt het donker, waardoor de situatie in de baarmoeder zoveel mogelijk wordt nagebootst. Mooie voorbeelden die het verblijf voor de baby en de kersverse ouders net wat aangenamer maken.

www.couveusejbz.nl

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 25, 2014 /