BabySafe Project; beperk straling tijdens de zwangerschap

Een internationale groep van artsen, wetenschappelijke deskundigen en non-profit organisaties wil zwangere vrouwen aansporen om de blootstelling aan straling van draadloze technologieën, zoals mobiele telefoons en draadloos internet, te beperken om zichzelf en hun ongeboren kinderen te beschermen.

Deze nieuwe bewustwordingscampagne, met de naam BabySafe Project, is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar verbanden tussen blootstelling aan straling van mobiele telefoons tijdens de zwangerschap en het voorkomen van neurologische effecten en gedragsproblemen bij jonge kinderen.

Enkele eenvoudige tips die het BabySafe Project aanbeveelt om de blootstelling aan draadloze straling tijdens de zwangerschap te beperken zijn:

• Vermijd het dragen van je mobiele telefoon op je lichaam (bv. in een zak of een bustehouder).
• Vermijd het tegen je lichaam houden van een draadloos apparaat wanneer in gebruik.
• Zet je mobiele telefoon in speaker-stand of maak gebruik van een hoofdtelefoon bij het bellen.
• Vermijd het gebruik van draadloze apparaten in auto’s, treinen of liften.
• Probeer draadloze telefoons buiten slaapkamers te houden.
• Verbind (indien mogelijk) met internet via kabels in plaats van draadloos.
• Zet je draadloze toestellen in vliegtuigstand (schakelt Wi-Fi uit), wanneer je niet aan het downloaden bent van internet.
• Vermijd langdurige of directe blootstelling aan nabijgelegen Wi-Fi routers.
• Zet je Wi-Fi router thuis uit, wanneer niet in gebruik (bv. tijdens de nacht).

Wetenschappers en medische experts vanuit de hele wereld hebben gezamenlijk een verklaring ondertekent. Hierin is afgesproken dat er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden en verder onderzoek gedaan moet worden naar de gezondheidsrisico’s van straling tijdens de zwangerschap. Deze verklaring roept op om vrouwen beter te informeren over de mogelijke risico’s en verzoekt zwangere vrouwen om voorzorgsmaatregelen te treffen terwijl er meer onderzoek wordt gedaan.

Ook in België en Nederland is er een toenemende bezorgdheid over wat de effecten van draadloze technologieën op lange termijn voor ons zullen betekenen. Vooral baby’s en jonge kinderen zijn de meest kwetsbare groep. Toekomstige mama’s en papa’s kunnen nuttige informatie terugvinden op de Belgisch-Nederlandse website www.bellyarmor.nl.

Belly Armor bespreekt uitvoerig het thema “dagelijkse straling”. Ook kun je hier een overzicht terugvinden van alle stralingsbronnen, zoals tablets, smartphones en wifi, en de mogelijke gezondheidsrisico’s hiervan.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 27, 2014 /