Groepszorg voor zwangere vrouwen

Er verandert een hoop in de zorg aan zwangeren. Daarbij wordt steeds meer gelet op de begeleiding van de aanstaande moeder. Zo is het Leids Universitair Medisch Centrum een paar maanden geleden gestart met groepszorg. In plaats van korte één-op-één controles tijdens de zwangerschap biedt de afdeling Verloskunde de zorg aan zwangeren nu uitgebreider en interactiever aan.

In kleine groepen zwangeren worden de zwangerschapscontroles, zoals de bloeddruk, gewicht en groei van de baby, gecombineerd met voorlichting en gesprekken over wat vrouwen bezig houdt tijdens hun zwangerschap. Deze groepszorg is gebaseerd op de Amerikaanse methode CenteringPregnancy, die leidt tot minder vroeggeboortes en meer vertrouwen bij de zwangere zelf in haar zwangerschap, de bevalling en haar rol als moeder.

Zwangere vrouwen blijken groepszorg meer te waarderen en vinden ook veel steun bij elkaar. Daarnaast leert de zwangere zelf haar gezondheid in de gaten te houden doordat ze veel actiever betrokken wordt bij het uitvoeren van de medische controles. Naast de zorg in de groep blijft het altijd mogelijk de zorgverlener individueel te spreken.

Deze vorm van zwangerschapscontroles valt binnen het kader van een wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met TNO, waaraan ook zes verloskundigenpraktijken uit de Leidse regio deelnemen.

Klik hier voor meer informatie.


Twijfel jij over je kinderwens?

Lees dan mijn boek De twijfelmoeder en praat mee in de besloten Facebook-groep Twijfel over kinderwens.

Twijfelmoeder steunen?

Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie als je koopt bij Bol.comWehkampAlbert HeijnCoolblue of Amazon (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en Video Channels). Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie.

 

augustus 11, 2014 /