Actueel
Verzekeraars gaan er vanuit dat jonge vrouw kinderen krijgt

Wist je dat verzekeraars er bij schadeberekening gewoon vanuit gaan dat je als vrouw kinderen krijgt? Met die boodschap komt mijn man thuis van de kapper. In de auto heeft hij het bericht op de radio gehoord en het triggert mij om eens verder te zoeken. Dat kan toch niet? Nou, jawel hoor. Die verzekeraars flikken het gewoon zonder dat we het door hebben.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht heeft nu geoordeeld dat verzekeraars de letselschadevergoedingen voor jonge vrouwen niet anders mogen berekenen dan voor jonge mannen. Bizar toch dat dat wel gebeurde. Daarom neem ik het onderstaande persbericht van het College voor de Rechten van de Mens volledig over op deze site.

Vanaf je 27ste tien jaar niet werken en daarna parttime. Deze uitgangspunten hanteerde Reaal bij het berekenen van de letselschadevergoeding voor een jonge vrouw. Discriminatie oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Reaal dezelfde uitgangspunten ook toepast op mannen. Het gebruik van verschillende uitgangspunten voor mannen en vrouwen heeft aanzienlijke consequenties voor de hoogte van het schadebedrag. Het College doet een dringend beroep op de verzekeringsbranche om voor mannen en vrouwen gelijke uitgangspunten te hanteren.

De vrouw werd als kind aangereden door een motorijder en kan niet werken door blijvend hersenletsel en verlamming. De motorrijder was verzekerd bij Reaal Schadeverzekeringen. Het is gebruikelijk dat verzekeraars zo concreet mogelijk het inkomen berekenen dat de getroffen persoon niet meer kan verdienen. Bij de berekening in deze zaak gaat Reaal ervan uit dat de vrouw van haar 27ste tot en met haar 36ste niet werkt en daarna 50%. Hierbij verwijst de verzekeraar naar twee onderzoeken over de arbeidsdeelname van vrouwen. Ook gebruikt de verzekeraar een statistiek van de kappersbranche. Maar deze zegt niets over de omvang van de baan in relatie tot de leeftijd van de kappers.

Vaststellen schadevergoeding
Bij mensen die jong een ongeluk krijgen, is het moeilijk om te bepalen hoe hun leven eruit gezien zou hebben. Eerdere oordelen van het College laten zien dat verzekeraars bij vrouwen aannames doen over het krijgen van kinderen, carrièreperspectieven en het combineren van zorg en werk. Bij het vaststellen van de schadevergoeding spelen drie aspecten een rol: opleidingsniveau, beroepskeuze en arbeidsparticipatie. Bij het vaststellen van de arbeidsparticipatie ontstaat het verschil tussen mannen en vrouwen. Het algemene beeld dat vrouwen kinderen krijgen, daarom tijdelijk stoppen met werken en vervolgens parttime werken, wordt toegepast op een individuele vrouw. Deze aannames hebben een aanzienlijk en negatief effect op de hoogte van de schadevergoeding van de vrouw. Een probleem dat een man in een vergelijkbare positie niet heeft. Daarom is dit discriminatie van vrouwen.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
4 comments
 • Patricia de Ryck
  aug 20, 2014 (19:14)

  Wil ook niet weten hoelang ze daar wel al mee weg komen.

 • Tikva
  aug 20, 2014 (17:37)

  Wat een stom verhaal!, lekker extreem ook om zulke aannames te doen.

 • Wytske Susan Mertens
  aug 20, 2014 (09:27)

  Ja, echt BELACHELIJK! En ook nog dat je als je kinderen hebt je part-time gaat werken. Wat een aannames. Snap het wel, komt het goedkoopst uit in dit geval Als het om een jongetje was gegaan hadden ze vast ineens wel het gemiddelde van m/v genomen.

 • Patricia de Ryck
  aug 20, 2014 (09:25)

  Dit is toch niet voor te stellen. Goed dat dit wel naar buiten is gekomen en nu beoordeeld als discriminatie. Gaan er maar vanuit dat iedereen kinderen wil en dat het dan ook lukt.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: