Ouders hebben baat bij bekijken van video’s baby

Vaders en moeders van te vroeg geboren baby’s hebben baat bij het bekijken van video’s van hun eigen omgang met de baby. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anneke Tooten van Tilburg University. Door deskundige begeleiding met behulp van video kunnen de ouders beter contact maken met hun baby en beter reageren op – vaak heel subtiele – signalen van de baby.

Anneke Tooten bestudeerde de effectiviteit van de zogenaamde Video Interactie Begeleiding (VIB) voor ouders van te vroeg geboren kinderen. VIB is een video-interventie waarbij ouders na de geboorte van hun kind samen met VIB-gecertificeerde verpleegkundige of pedagogisch medewerker videofragmenten terugkijken hoe zij omgaan met hun pasgeboren premature baby.

Ouders die de interventie hebben ontvangen, zijn meer gericht op de signalen van hun baby en trekken zich minder terug uit het contact. Bovendien hebben ze meer plezier en ervaren ze een sterkere band. Vooral voor moeders die een zeer traumatische bevalling hebben gehad is de interventie effectief gebleken.

Het onderzoek van Tooten toont verder aan dat een vroeggeboorte een enorme impact heeft op ouders, ook als de baby slechts een paar weken te vroeg is geboren (tussen de 32-37 weken). Deze ouders worden namelijk vaak overdonderd door de plotselinge bevalling, het zien van hun kwetsbare en kleine baby in de couveuse en de langere opname in het ziekenhuis. De resultaten zijn belangrijk voor de klinische praktijk; het proefschrift geeft richtlijnen voor de ondersteuning van ouders.

Anneke Tooten (1980), studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Het onderzoek werd gefinancierd door Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS) en was een samenwerkingsverband tussen het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT) en de afdeling ontwikkelingspsychologie van Tilburg University.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 26, 2014 /