Column
Prachtige gesprekken; hoofd vol verhalen

Weet je dat iedereen een bijzonder verhaal heeft als het gaat om het hebben van (g)een kinderwens? Daar ben ik de afgelopen tijd wel achtergekomen. Achter iedere – soms door de natuur bepaalde – keuze schuilt een boodschap waar ik iets van opsteek.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Die vorige zin klinkt misschien wat zweverig, maar de afgelopen maanden heb ik zoveel inspirerende vrouwen gesproken. Stuk voor stuk bijzondere dames. Iedere keer weer nieuwe ingevingen. Mijn inzichten ga ik met je delen. Misschien brengt het jou ook iets?

Sowieso wil ik vier ondernemende dames bedanken. Ik heb het geluk om met ze in het bestuur te zitten van een prachtig vrouwennetwerk hier in de regio. Na de vergaderingen volgen soms heel persoonlijke gesprekken. En juist daarvan heb ik veel geleerd.

Deze vrouwen hebben zoveel meer levenservaring. Als je ons vergelijkt, ben ik een broekie dat nooit iets heeft meegemaakt. Ze kijken door mijn twijfels heen. Voelen mijn angsten en de pijn die gepaard gaan met dit onderwerp. En dan – als een donderslag bij heldere hemel – de vraag: “Laat je jezelf niet te veel leiden door invloeden van buitenaf? Wat wil je zelf?”

Tranen gutsen over mijn wangen. Voor mij de bevestiging: Ik moet terug op zoek naar mijn gevoel. Me niets aantrekken van de meningen. TwijfelMoeder is terug; terug op de oprechte zoektocht naar het ware gevoel. Het eerlijke antwoord op de vraag of ik wel of geen kinderen wil.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
5 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  jan 10, 2017 (15:16)

  […] man 14 augustus 2014 – Wat de Nijmeegse Vierdaagse mij opleverde? 18 november 2014 – Prachtige gesprekken; hoofd vol verhalen 19 november 2014 – Wat ik ook op Facebook zie… 20 november 2014 – Wat als je later in […]

 • Famizo Rood
  jan 04, 2015 (17:40)

  Ik was 21 toen ik zwanger raakte en voor mij was het dus nooit de vraag. De 2e kwam ook nogal onverwachts. ik vind het echt heel goed dat je erover nadenkt hoor. Ik bedoel de meeste mensen zijn nergens bewust van. Ze krijgen kinderen maar denken niet na over de opvoeding, over de gevolgen of over wat ze de kinderen aandoen met bepaalde keuzes. Ik vind het ook raar dat mensen niet naar hun kinderen luisteren, alsof ze echt DE BAAS zijn over de kinderen. Ik ben een betere moeder bij de laatste 2 en ik vind dat iedereen moet doen wat hij of zij wil maar dat erover nadenken het allerbelangrijkste is.

 • Twijfelmoeder
  nov 18, 2014 (14:34)

  Bedankt voor je reactie Anouk. Je kant nooit te lang van stof zijn hoor. Ik vind het belangrijk dat dit wordt besproken.

 • Anouk
  nov 18, 2014 (14:22)

  Welkom terug! Ik wil graag reageren. Even kijken of ik het kort kan houden. Zelf heb ik nog nooit getwijfeld of ik kinderen wil (ja). Ik vond het vanzelfsprekend. Tot een vriendin van me vertelde toen ze een jaar of 18 was dat zr absoluut geen kinderen wilde. 'Wat gek!' Dacht ik. En met mij misschien een heleboel anderen. Bewust kinderloos is ook een klasgenoot en ondertussen vriendin van me. Ze is veertig en heeft ook geen behoefte aan kinderen en geniet heel veel van de kinderen van haar zus. Van haar hoeft het niet zo nodig. Wat ik hiermee wil vertellen is dat ik anders ben gaan kijken naar mensen die bewust geen kinderen willen. Er is vaak over nagedacht in plaats van 'het is er nooit van gekomen' of erger nog 'zou ze geen kinderen kunnen krijgen'. Het lijkt me een moeilijke keuze als je echt heel hard twijfelt. Wel ken ik iemand die zelf geen kinderen wilde, maar haar vriend wel. Uiteindelijk was het een breekpunt en 'ging ze overtag'. Ze houdt heel veel van haar dochter nu, maar als het aan haar had gelegen had het niet gehoeven… Sorry voor het lange verhaal, ik ga absoluut je blog volgen. Liefs

 • Eén van die vrouwen
  nov 18, 2014 (11:04)

  Mooie woorden Patricia….het heeft ons allemaal iets gebracht die avond!!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: