Column
Wat als je later in het bejaardenhuis zit?

“Wat als je later in het bejaardenhuis zit. Wie komt jou dan opzoeken? Zit je daar in je eentje.” Jullie merken het al mijn gesprekspartner is er één van het optimistische soort. Toch heeft ze recht van spreken; ze werkt namelijk in een bejaardenhuis en ziet hoe dat gaat.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

“Natuurlijk is het krijgen van kinderen geen garantie voor een gezellige toekomst. Maar de kans dat iemand je op komt zoeken, is wel stukken groter. Zo zit er een gymlerares bij mij op de afdeling. De schoolkinderen waren dol op haar, maar zelf bleef ze kindervrij. Nu zit ze hier alleen.”

Mijn gesprekspartner is zich er wel van bewust dat de ‘bejaardenhuis-bezoek-garantie een verkeerde reden is om kinderen te krijgen. Maar ze wil het me toch meegeven, omdat het bij mij echt om een keuze gaat. Een keuze die niet wordt gevormd door klapperende eierstokken, maar door het maken van goede afwegingen.

Natuurlijk heeft ze een punt. Toch vind ik het zelf wel heel egoïstisch. Je denkt alleen aan jezelf. Gaat dat wel goed? Zijn de mensen – die met dit idee in het achterhoofd aan kinderen begonnen – niet de ouders die in onmin met hun kinderen leven. Dan kun je ze wel hebben maar zit je nog alleen.

En hoe moeilijk moet het zijn voor stellen die ongewenst kinderloos zijn gebleven. Zij hadden niets liever gehad, maar door omstandigheden is hun kinderwens nooit in vervulling gegaan?, Ja zo’n opmerking zet je wel aan het denken.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
4 comments
 • Lot
  mrt 20, 2018 (06:16)

  Beste Patricia,

  Als verse twijfelmoeder ben ik zo benieuwd hoe het nu met je gaat. In alle kinderoverwegingen kom ik steeds op deze site terecht, maar na alle jaren columns, interviews en voors en tegens hier te hebben gelezen ben ik zo nieuwsgierig hoe je er, nu je een kindje hebt, er tegenaan kijkt? Gaat het allemaal goed? Zijn de cliche s waar? Kun je je nog wel voorstellen dat je ooit twijfelde aan een keuze voor kinderen? Uiteraard hoop ik en ga ik ervan uit dat het allemaal positief is, maar ben toch heel nieuwsgierig!

  Groetjes,

  Lot

 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  dec 25, 2016 (23:42)

  […] hoofd vol verhalen 19 november 2014 – Wat ik ook op Facebook zie… 20 november 2014 – Wat als je later in het bejaardenhuis zit 21 januari 2015 – Ik zou gek worden zonder kinderen 8 mei 2015 – Hoor ik er dan niet […]

 • Luisterend oor aanbieden, brengt inspiratie – BlogQueen
  apr 25, 2015 (06:02)

  […] je kunt er ook voor kiezen om kort de aanleiding – dat is dus het gesprek dat je had –  voor een bepaald bericht te melden. Dan hoef je […]

 • Stella
  dec 08, 2014 (22:20)

  Ik vraag mij af of de gymlerares alleen voor haar werk leefde. Ik ken toch redelijk wat mensen die naast hun werk een actief sociaal leven leiden en daardoor redelijk veel aandacht van hun 'aangenomen' kinderen/vrienden krijgen.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: