Column
Hoor ik er dan niet bij…

Hoor ik er dan niet bij… Die vraagt speelt door m’n hoofd sinds ik de quote van Lieke van Lexmond las in een interview over het moederschap. Het bevestigt het gevoel dat mij zo nu en dan bekruipt. Over kinderzaken kan ik tenslotte niet meepraten.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Natuurlijk heb ik over sommige zaken wel een mening, maar als je die als kinderloze uit dan wordt dat niet altijd (lees: meestal niet) gewaardeerd. Als je omgeving dan in de ban blijkt te zijn van gezinsuitbreiding, dan voel je je in gesprekken als het derde wiel aan de wagen. Gelukkig hebben echte vrienden daar ook oog voor, waardoor het niet alleen over de kids gaat.

Terug naar de quote van Lieke. Zij zegt in een interview met het Algemeen Dagblad: “Dat vind ik sowieso mooi aan moeder worden, dat zodra je weet dat je leven in je buik mag dragen, vanuit allerlei hoeken heel interessante gesprekken ontstaan met andere moeders. Je lijkt ineens bij een andere categorie te horen. Ik zou willen dat vrouwen zich altijd zo sterk maakten voor elkaar.”

Nu is die laatste zin natuurlijk prachtig. Inderdaad vrouwen zouden zich altijd zo sterk voor elkaar moeten maken. Maar waarom hoor je er als kinderloze vrouw niet bij. Waarom hoor je opeens niet tot die categorie, die zo bijzonder blijkt te zijn. Een categorie waar juist heel interessante gesprekken ontstaan. Kun je geen goed gesprek hebben met een vrouw die bewust, of misschien wel ongewild, kinderloos is? Horen die er niet bij… Dat vraag ik me af sinds ik dat stukje las…

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
2 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  jan 17, 2017 (23:18)

  […] het bejaardenhuis zit 21 januari 2015 – Ik zou gek worden zonder kinderen 8 mei 2015 – Hoor ik er dan niet bij… 9 mei 2015 – Moeilijkste beslissing: TwijfelMoeder doorzetten 12 mei 2015 – Blij Met […]

 • Jaqueline
  mei 12, 2015 (23:04)

  Ik kende jouw blog nog niet. Ben trotse moeder van twee geweldige meisjes van 11 en 14 jaar. Zag een reactie van een vriendin van mij op jouw post. Ben daardoor gaan lezen en verbaas mij om de kortzichtige reacties van mensen.

  Mensen kunnen zich blijkbaar niet inleven. Het is makkelijk praten na het lezen van een artikel. Nog makkelijker te bagatelliseren.

  Ik ben moeder van 2 en heb geluk met mijn gezin. Maar zal anderen nooit beoordelen over hun keuzes hierin. Zelf heb ik veel kinderloze vrienden. Gewenst of ongewenst. Deze mensen hebben voor mij net zo veel waarde en respect als mijn vrienden ‘met’ kinderen.

  Laat je niet gek maken door de reacties al is dat moeilijk. Het is goed dit bespreekbaar te maken. Het verrijkt niet alleen jouw leven, maar hopelijk opent het de ogen van de mensen die het niet willen zien of bespreken.

  Ik wens iedereen veel geluk in hun leven, of dit met of zonder Kinderen is… dat hebben wij echt niet altijd in de hand. Maar laten wij er vooral het beste van maken.

  ongeacht je keus of niet…. je hoort er altijd bij. We zijn en blijven mensen.

  Veel succes met jouw blog en website. Ik zou zeggen vooral doorgaan.

  Jaqueline van de Weijer

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: